AROMATYCZNY ROSÓŁ Z DODATKIEM PIELMIENI
Jest wiele rzeczy, które kojarzą mi się z domowym ciepłem i dzieciństwem. Jedną z nich jest z pewnością aromatyczny rosół, który mama przygotowywała w każdą niedzielę. Choć nie zawsze mam czas na długie gotowanie, staram się przekazywać tę tradycję moim dzieciom. Tym razem postanowiłam nieco odmienić klasyczny przepis i zamiast makaronu wykorzystałam pielmieni od Jawo. To był strzał w dziesiątkę – sprawdźcie sami, jak świetnie smakuje to połączenie!
Przygotowanie
PIELMIENI:
Pielmieni przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone pielmieni i delikatnie mieszamy. Gotujemy je przez 7 minut. Ugotowane pielmieni wyjmujemy łyżką cedzakową.
AROMATYCZNY ROSÓŁ:
Mięso oraz warzywa (marchew, por, seler, cebulę, korzeń pietruszki) myjemy i dokładnie osuszamy. Następnie układamy je razem na blaszce do pieczenia i pieczemy w maksymalnej temperaturze piekarnika z termoobiegiem przez około 30 minut. Mięso i warzywa przekładamy do wysokiego garnka (o pojemności około 4-5l), dodajemy sok z pieczenia mięsa i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy całość do wrzenia i następnie zmniejszamy gaz. Dzięki wcześniejszemu opiekaniu mięsa, w garnku nie będzie szumowin! Następnie dodajemy czosnek, liście laurowe i ziele angielskie, przykrywamy garnek pokrywką zostawiając małe okienko. Rosół gotujemy na małym ogniu przez 4 do 5 godzin. Ugotowany rosół przelewamy przez sitko i doprawiamy łyżką sosu sojowego, solą i sokiem z cytryny. Możecie użyć go jako bazy do innych zup lub sosów, albo podać klasycznie z ulubionymi dodatkami.
SPOSÓB PODANIA:
Gorący rosół podajemy w miseczkach z pielmieni, pokrojoną marchewką, pietruszką i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!
Jeśli szukacie więcej inspiracji na rodzinny obiad, koniecznie zajrzyjcie tutaj
Zapraszam również do odwiedzenia mojego konta na Instagram