KNEDLE KAKAOWE Z MAKIEM I TRUSKAWKAMI
W moim domu uwielbiamy knedle w każdej postaci – na słono i słodko! Wpadłam ostatnio w wir przedświątecznych obowiązków i zupełnie nie miałam głowy do wymyślania skomplikowanych posiłków. Na szczęście w zamrażarce znalazłam jeszcze jedną paczkę knedli z nadzieniem kakaowym od Jawo, więc postanowiłam stworzyć dla moich najbliższych słodki, zimowy podwieczorek! Polecam Wam serdecznie ten przepis, jest błyskawiczny i przepyszny. Z pewnością podpasuje zarówno dużym, jak i małym smakoszom.
Przygotowanie
KNEDLE Z NADZIENIEM KAKAOWYM OD JAWO:
Knedle z nadzieniem kakaowym przygotowujemy według wskazówek producenta. W dużym garnku gotujemy około 3 litry wody i dodajemy do niej szczyptę soli. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucamy pojedynczo knedle. Nie przerywamy wrzenia wody i nie mieszamy. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię, knedle gotujemy na wolnym ogniu 4-5 minut, a następnie wyławiamy łyżką cedzakową i odstawiamy.
SOS BANANOWO-WANILIOWY:
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy obrane banany i zrumieniamy je z każdej strony na średnim ogniu. W międzyczasie oddzielamy żółtka i wlewamy je do miseczki razem z cukrem waniliowym. Całość ubijamy mikserem, aż masa zacznie być gładka i puszysta. Do masy z żółtek dodajemy przestudzone banany i miksujemy całość na gładki sos.
SPOSÓB PODANIA:
Knedle układamy na talerzu, polewamy sosem bananowo-waniliowym, dekorujemy pokrojonymi truskawkami i posypujemy makiem.
Jeśli szukacie więcej przepisów na słodko, zerknijcie tutaj
Zapraszam również do odwiedzenia mojego konta na Instagramie