Przepis

WEGAŃSKA ZAPIEKANKA SEROWA Z ORZECHAMI I GRUSZKĄ

0 2494

Połączenie pyz ziemniaczanych, sera i gruszki w zapiekance jest po prostu doskonałe! Jako bazę do najnowszego przepisu wykorzystałam tradycyjne pyzy Jawo – pyszne i mięciutkie, idealnie podkreślające szlachetny smak pozostałych składników. Danie sprawdzi się zarówno jako sycący, wegański obiad, jak i ciekawa kolacja z kieliszkiem dobrego wina!

  • Gotowanie


    25 min
  • Poziom


    łatwy
  • Porcje


    3-4

Składniki

Przygotowanie

  1. PYZY ZIEMNIACZANE

    Pyzy przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku i solimy. Do wrzątku wrzucamy zamrożone pyzy. Gotujemy 7 minut od momentu wypłynięcia i wyławiamy łyżką cedzakową.

  2. SOS

    Na patelnię wlewamy śmietankę i w niej rozpuszczamy sery wegańskie, na koniec dodajemy pieprz cytrynowy. Tym sposobem otrzymujemy gładki sos do późniejszego polania pyz.

  3. ZAPIEKANKA

    W naczyniach żaroodpornych układamy pyzy przekładając je plastrami gruszek, polewamy wcześniej przygotowanym sosem oraz miodem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180° C i pieczemy około 15 min, aż wszystko się zrumieni. Po upływie około 5 min posypujemy całość orzechami włoskimi (nie powinniśmy posypywać orzechami naszej zapiekanki wcześniej, ponieważ mogą się spalić).

  4. SPOSÓB PODANIA

    Zapieczone pyzy z gruszkami i sosem serowym, posypane orzechami podajemy od razu po upieczeniu w naczyniach żaroodpornych.

  5. Jeśli szukacie więcej ciekawych wegańskich przepisów, zajrzyjcie tutaj

    Zapraszam również do odwiedzenia mojego konta na Instagramie

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.