WEGAŃSKA ZAPIEKANKA SEROWA Z ORZECHAMI I GRUSZKĄ
Połączenie pyz ziemniaczanych, sera i gruszki w zapiekance jest po prostu doskonałe! Jako bazę do najnowszego przepisu wykorzystałam tradycyjne pyzy Jawo – pyszne i mięciutkie, idealnie podkreślające szlachetny smak pozostałych składników. Danie sprawdzi się zarówno jako sycący, wegański obiad, jak i ciekawa kolacja z kieliszkiem dobrego wina!
Przygotowanie
PYZY ZIEMNIACZANE
Pyzy przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku i solimy. Do wrzątku wrzucamy zamrożone pyzy. Gotujemy 7 minut od momentu wypłynięcia i wyławiamy łyżką cedzakową.
SOS
Na patelnię wlewamy śmietankę i w niej rozpuszczamy sery wegańskie, na koniec dodajemy pieprz cytrynowy. Tym sposobem otrzymujemy gładki sos do późniejszego polania pyz.
ZAPIEKANKA
W naczyniach żaroodpornych układamy pyzy przekładając je plastrami gruszek, polewamy wcześniej przygotowanym sosem oraz miodem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180° C i pieczemy około 15 min, aż wszystko się zrumieni. Po upływie około 5 min posypujemy całość orzechami włoskimi (nie powinniśmy posypywać orzechami naszej zapiekanki wcześniej, ponieważ mogą się spalić).
SPOSÓB PODANIA
Zapieczone pyzy z gruszkami i sosem serowym, posypane orzechami podajemy od razu po upieczeniu w naczyniach żaroodpornych.
Jeśli szukacie więcej ciekawych wegańskich przepisów, zajrzyjcie tutaj
Zapraszam również do odwiedzenia mojego konta na Instagramie