SAŁATKA Z GNOCCHI I PIECZONYM BURAKIEM
Sałatka z pieczonym burakiem to doskonała propozycja dla tych, którzy cenią sobie połączenie zdrowia i smaku w jednym daniu. Wzbogaciłam ją gnocchi od Jawo, słodkimi batatami i chrupiącymi orzechami, a dodatek jarmużu, soczystej gruszki oraz opcjonalnie wegańskiego sera feta nadaje jej jeszcze więcej smaku. Idealna jako szybki obiad, zdrowa przekąska do pracy, czy eleganckie danie dla gości.
Przygotowanie
GNOCCHI:
Gnocchi ziemniaczane od Jawo przygotowujemy według wskazówek producenta. Na dużym ogniu zagotowujemy 3 litry wody i dodajemy łyżeczkę soli. Wrzucamy zamrożone gnocchi i energicznie mieszamy. Gdy tylko wypłyną na powierzchnię, wyławiamy je łyżką cedzakową.
WARZYWA:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Buraki i bataty obieramy, kroimy w kostkę lub plastry. Cebulę obieramy i kroimy na nieduże kawałki. Całość wkładamy do formy do pieczenia, doprawiamy solą i pieprzem oraz skrapiamy 1 łyżką oliwy. Pieczemy przez około 20 minut.
SOS:
1 łyżkę oliwy, musztardę, miód, sok z cytryny i ocet balsamiczny mieszamy. Sałatkę polewamy sosem.
SPOSÓB PODANIA:
Jarmuż kroimy i wsypujemy do miski. Gruszkę kroimy na plasterki. Dodajemy upieczone warzywa, gnocchi, fetę oraz gruszkę. Wszystko razem mieszamy z sosem i posypujemy na koniec orzechami i porzeczką lub granatem.
Zapraszam do zapoznania się z innymi przepisami na moim Instagramie.