Składniki
Przygotowanie
--PIEROGI Z TRUSKWAKAMI:
Pierogi z truskawkami przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy pojedynczo zamrożone pierogi. Gotujemy na wolnym ogniu 7 minut. Wyjmujemy pierogi z truskawkami łyżką cedzakową.
--RABARBAR:
Rabarbar myjemy i obieramy, następnie kroimy na skos. Na dno naczynia żaroodpornego nalewamy niewielką ilość wody. Wrzucamy rabarbar, posypujemy go cukrem, cynamonem i cukrem z wanilią. Dodajemy świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy oraz połówki orzechów włoskich. Wszystko dokładnie mieszamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni około 25 minut (można kilka razy przemieszać w trakcie pieczenia).
--SPOSÓB PODANIA:
Na talerze wykładamy upieczony gorący rabarbar i pierogi z truskawkami. Danie posypujemy posiekanymi migdałami. Dodajemy łyżkę jogurtu i całość oprószamy cynamonem.