PIEROGI Z TRUSKAWKAMI PODANE Z PIECZONYM RABARBAREM

  • Gotowanie


    35 min
  • Poziom


    średni
  • Porcje


    2-3

Składniki

Przygotowanie

    --PIEROGI Z TRUSKWAKAMI:

    Pierogi z truskawkami przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy pojedynczo zamrożone pierogi. Gotujemy na wolnym ogniu 7 minut. Wyjmujemy pierogi z truskawkami łyżką cedzakową.

    --RABARBAR:

    Rabarbar myjemy i obieramy, następnie kroimy na skos. Na dno naczynia żaroodpornego nalewamy niewielką ilość wody. Wrzucamy rabarbar, posypujemy go cukrem, cynamonem i cukrem z wanilią. Dodajemy świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy oraz połówki orzechów włoskich. Wszystko dokładnie mieszamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni około 25 minut (można kilka razy przemieszać w trakcie pieczenia).

    --SPOSÓB PODANIA:

    Na talerze wykładamy upieczony gorący rabarbar i pierogi z truskawkami. Danie posypujemy posiekanymi migdałami. Dodajemy łyżkę jogurtu i całość oprószamy cynamonem.