PLACKI ZIEMNIACZANE Z KURCZAKIEM I CHORIZO

  • Gotowanie


    40 min
  • Poziom


    średni
  • Porcje


    4

Składniki

Przygotowanie

    --KURCZAK Z CHORIZO:

    Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Dodajemy pokrojoną w pióra cebulę oraz czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Kurczaka kroimy w 3 cm kawałki, dodajemy do kurczaka przyprawy, 1 łyżkę oleju i dokładnie mieszamy. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy kurczaka i smażymy około 4 min. z każdej strony. Następnie na patelnię dodajemy pokrojoną w dużą kostkę paprykę oraz plasterki chorizo. Całość dokładnie mieszamy i smażymy przez kolejne 4 minuty. Na koniec wrzucamy pomidory i wlewamy śmietankę, mieszamy, nakrywamy pokrywką i dusimy pod przykryciem 10 minut.

    --PLACKI ZIEMNIACZANE:

    Placki ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Rozmrożone placki podsmażamy z obu stron na patelni posmarowanej niewielką ilością oleju.

    --SPOSÓB PODANIA:

    Placki układamy na talerzu, dodajemy kurczaka z chorizo i łyżkę śmietany. Danie posypujemy posiekaną natką pietruszki.