WIEPRZOWINA W AZJATYCKIM STYLU Z PYZAMI ZIEMNIACZANYMI

  • Gotowanie


    45 min
  • Poziom


    średni
  • Porcje


    2-3

Składniki

Przygotowanie

    --POLĘDWICZKA Z WARZYWAMI:

    Polędwiczkę kroimy w plastry i marynujemy przez około 20 minut w 1 łyżce sosu sojowego i przyprawie do kuchni chińskiej. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju sezamowego i obsmażmy partiami plasterki polędwiczki z obu stron. Oczyszczamy patelnię, nalewamy 2 łyżki oleju sezamowego, dodajemy drobno posiekany czosnek i imbir, podsmażamy. Czerwoną cebulę i szalotkę kroimy w pióra, paprykę i marchewkę w słupki. Kapustę pak-choi kroimy na kawałeczki. Wszystkie warzywa dodajemy na patelnię, chwilkę smażymy, dodajemy wodę, 3-4 łyżki sosu sojowego, sos rybny, przyprawę 5 smaków oraz syrop klonowy. Mieszamy, nakrywamy pokrywką i gotujemy jeszcze 5 minut. Do warzyw dodajemy wcześniej podsmażoną polędwiczkę, mieszamy i smażymy kolejną minutę.

    --PYZY ZIEMNIACZANE:

    Pyzy ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone pyzy. Gotujemy 7 minuty od momentu wypłynięcia. Wyławiamy łyżką cedzakową.

    --SPOSÓB PODANIA:

    Pyzy wykładamy na talerz, dodajemy polędwiczki z warzywami. Danie posypujemy grubo siekanymi orzechami nerkowca, posiekanym szczypiorkiem, listkami kolendry i czarnym sezamem. Jeśli chcemy dodać daniu ostrości, możemy dodać posiekaną papryczkę chili.