ŻEBERKA PIECZONE W SOSIE Z OWOCÓW PODANE Z LENIWYMI KLUSKAMI

  • Gotowanie


    1 godz30 min
  • Poziom


    średni
  • Porcje


    4

Składniki

  • MARYNATA:

  • DO PODSMAŻENIA KLUSEK:

  • MIESZANKA OWOCÓW JAGODOWYCH:

Przygotowanie

    --MARYNOWANIE ŻEBEREK:

    Żeberka myjemy i dokładnie osuszamy, dzielimy na porcje (mniej więcej 2 kostki na 1 porcję) i przekładamy do naczynia żaroodpornego. W kubku łączymy wszystkie składniki potrzebne do przygotowania marynaty: olej, sos sojowy, miód, musztardę francuską, zioła do żeberek, rozmaryn i suszony czosnek. Dokładnie mieszamy i polewamy żeberka, następnie dokładnie nacieramy mięso marynatą. Przykrywamy całość folią aluminiową i pozostawiamy w lodówce na około godzinę (można zostawiać mięso do marynowania na całą noc).

    --PIECZENIE ŻEBEREK:

    Gdy żeberka są już zamarynowane rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni (góra-dół) i pieczemy je pod przykryciem 35 minut. Po tym czasie ściągamy folię aluminiową i posypujemy żeberka owocami, a następnie pieczemy bez przykrycia kolejne 30 min. W tym czasie żeberka się przypieką, a owoce puszczą sok, tworząc pyszny sos.

    --KLUSKI LENIWE:

    W międzyczasie przygotowujemy kluski leniwe. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy pojedynczo zamrożone kluski. Od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię gotujemy 6 minut na wolnym ogniu. Kluski wyławiamy łyżką cedzakową. Następnie roztapiamy masło na patelni, dodajemy pokrojoną w pióra cebulę, doprawiamy solą, podsmażamy aż cebula się delikatnie zarumieni. Na cebulę wykładamy kluski leniwe i podsmażamy z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru. Ważne by cebula przywarła do klusek, wtedy nabiorą cudownego aromatu.

    --PODANIE:

    Kluski leniwe podajemy z żeberkami i polewamy sosem z owoców.