Przepis

GNOCCHI Z ZIELONYM PESTO PODANE Z AROMATYCZNYM DORSZEM I KREMOWYM SZPINAKIEM

0 4831

Jeśli szukacie sposobu, jak rozpieścić podniebienie ukochanej osoby, to właśnie go znaleźliście! 😉 Bardzo polecamy na romantyczną kolację we dwoje.

  • Gotowanie


    45 min
  • Poziom


    średni
  • Porcje


    2

Składniki

  • PESTO

  • SZPINAK

  • DORSZ

  • DODATKOWO

Przygotowanie

  1. PESTO:

    Do naczynia malaksera wrzucamy wszystkie produkty potrzebne do przygotowania pesto: rukolę, orzechy nerkowca, parmezan, czosnek, sól, a następnie dolewamy oliwę z oliwek i sok z cytryny. Wszystko razem blendujemy, aż powstaną małe grudki.

  2. SZPINAK:

    Na dużej patelni roztapiamy masło, dodajemy posiekaną szalotkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i podsmażamy na niedużym ogniu. Dodajemy umyty i osuszony szpinak. Podsmażamy, aż zwiędnie. Na koniec dodajemy serek mascarpone i gałkę muszkatołową. Dusimy wszystko razem na niedużym ogniu, aż serek się połączy ze szpinakiem.

  3. DORSZ:

    Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki i sok z pomarańczy. Gdy czosnek delikatnie się podsmaży kładziemy na patelni dorsza oprószonego solą i pieprzem. Smażymy na niedużym ogniu z obu stron, aż ryba się zarumieni.

  4. GNOCCHI ZIEMNIACZANE:

    Gnocchi ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone gnocchi, mieszamy i nie przerywamy wrzenia. Gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiamy łyżką cedzakową. Do gnocchi dodajemy pesto bazyliowe i delikatnie mieszamy.

  5. PODANIE:

    Gnocchi ziemniaczane z pesto podajemy razem z listkami rukoli, szpinakiem i dorszem. Danie posypujemy tartym parmezanem.

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.