PLACKI ZIEMNIACZANE Z GULASZEM Z LIGAWY I Z WARZYWAMI
Przygotowanie
GULASZ:
Na dużej, wysokiej patelni rozpuszczamy tłuszcz, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i chwilę podsmażamy. Dodajemy pokrojony w plastry czosnek, 2 gałązki tymianku, odrobinę soli i posiekany por. Wszystko mieszamy i nadal podsmażamy.
Boczek kroimy w drobną kostkę i dodajemy na patelnię. Smażymy do momentu, aż boczek się zarumieni. Całość przekładamy do miseczki.
Ligawę kroimy w kostkę około 2×2 cm. Ważne, aby kawałki były mniej więcej tej samej wielkości. Obtaczamy je w mące. Na tę samą patelnię, na której była smażona cebula, (nie myjemy jej, by zachować smak wcześniej smażonych warzyw i boczku) dodajemy 1 łyżkę oleju z pestek winogron. Z mięsa strzepujemy nadmiar mąki i kładziemy partiami na mocno rozgrzany tłuszcz. Obsmażamy kawałki mięsa z każdej strony. Do podsmażonej ligawy dodajemy wcześniej przygotowaną cebulę z czosnkiem, tymiankiem, porem i boczkiem. Dolewamy czerwone wino. Dodajemy pokrojoną w duża kostkę pietruszkę, paprykę oraz listki z około 10-15 gałązek tymianku.
Zwiększamy ogień i wszystko dusimy około 6 min. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki: przyprawę do gulaszu, krojone pomidory z puszki, 1/3 szklanki wrzątku, ekologiczną kostkę wołową, liście laurowe, czosnek granulowany, wędzoną paprykę, pieprz czarny. Wszystko mieszamy i dusimy na średnim ogniu od przykryciem około 1 godzinę od czasu do czasu mieszając (aż mięso będzie miękkie). Do gulaszu dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Zwiększamy ogień i często mieszając redukujemy sos by odparował i stał się gesty (trawa to około 7 min). Odstawiamy gulasz z ognia.
PLACKI ZIEMNIACZANE:
Rozgrzewamy patelnię o nieprzywierającym dnie. Układamy placki ziemniaczane Jawo i podsmażamy około 3 min z każdej strony.
PODANIE:
Na talerzu układamy placki, na nie gulasz i łyżkę śmietany. Posypujemy listkami tymianku, kolendry bądź posiekanym szczypiorkiem.
Placki ziemniaczane wyjmujemy wcześniej z zamrażalnika, by rozmroziły się w temperaturze pokojowej.
WSKAZÓWKI:
* Jeśli lubimy dania pikantne, można do gulaszu dodać chili w proszku lub świeże.
* Jeśli sos wyjdzie za rzadki, możemy dodać łyżkę mąki pszennej (do miseczki odlewamy około 4-5 łyżek sosu z gulaszu dodajemy 1 płaską łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy tak, by nie było żadnych grudek i wlewamy do gulaszu. Mieszamy i zagotowujemy).
* Placki z gulaszem możemy posypać dowolnymi ulubionymi świeżymi ziołami.