Przepis

PLACKI ZIEMNIACZANE Z GULASZEM Z LIGAWY I Z WARZYWAMI

1 41818

Packi ziemniaczane w nowej, smakowitej odsłonie z dodatkiem aromatycznego gulaszu z wołowiny i warzyw. Rewelacyjnie smakują z kapką śmietany posypane tymiankiem, kolendrą lub szczypiorkiem. Idealne, sycące danie na jesień dla całej rodziny.

  • Gotowanie


    2 godz
  • Poziom


    średni
  • Porcje


    4-5

Składniki

Przygotowanie

    Placki ziemniaczane wyjmujemy wcześniej z zamrażalnika, by rozmroziły się w temperaturze pokojowej.

  1. GULASZ:

    Na dużej, wysokiej patelni rozpuszczamy tłuszcz, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i chwilę podsmażamy. Dodajemy pokrojony w plastry czosnek, 2 gałązki tymianku, odrobinę soli i posiekany por. Wszystko mieszamy i nadal podsmażamy.

    Boczek kroimy w drobną kostkę i dodajemy na patelnię. Smażymy do momentu, aż boczek się zarumieni. Całość przekładamy do miseczki.

    Ligawę kroimy w kostkę około 2×2 cm. Ważne, aby kawałki były mniej więcej tej samej wielkości. Obtaczamy je w mące. Na tę samą patelnię, na której była smażona cebula, (nie myjemy jej, by zachować smak wcześniej smażonych warzyw i boczku) dodajemy 1 łyżkę oleju z pestek winogron. Z mięsa strzepujemy nadmiar mąki i kładziemy partiami na mocno rozgrzany tłuszcz. Obsmażamy kawałki mięsa z każdej strony. Do podsmażonej ligawy dodajemy wcześniej przygotowaną cebulę z czosnkiem, tymiankiem, porem i boczkiem. Dolewamy czerwone wino. Dodajemy pokrojoną w duża kostkę pietruszkę, paprykę oraz listki z około 10-15 gałązek tymianku.

    Zwiększamy ogień i wszystko dusimy około 6 min. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki: przyprawę do gulaszu, krojone pomidory z puszki, 1/3 szklanki wrzątku, ekologiczną kostkę wołową, liście laurowe, czosnek granulowany, wędzoną paprykę, pieprz czarny. Wszystko mieszamy i dusimy na średnim ogniu od przykryciem około 1 godzinę od czasu do czasu mieszając (aż mięso będzie miękkie). Do gulaszu dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Zwiększamy ogień i często mieszając redukujemy sos by odparował i stał się gesty (trawa to około 7 min). Odstawiamy gulasz z ognia.

  2. PLACKI ZIEMNIACZANE:

    Rozgrzewamy patelnię o nieprzywierającym dnie. Układamy placki ziemniaczane Jawo i podsmażamy około 3 min z każdej strony.

  3. PODANIE:

    Na talerzu układamy placki, na nie gulasz i łyżkę śmietany. Posypujemy listkami tymianku, kolendry bądź posiekanym szczypiorkiem.

  4. WSKAZÓWKI:

    * Jeśli lubimy dania pikantne, można do gulaszu dodać chili w proszku lub świeże.

    * Jeśli sos wyjdzie za rzadki, możemy dodać łyżkę mąki pszennej (do miseczki odlewamy około 4-5 łyżek sosu z gulaszu dodajemy 1 płaską łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy tak, by nie było żadnych grudek i wlewamy do gulaszu. Mieszamy i zagotowujemy).

    * Placki z gulaszem możemy posypać dowolnymi ulubionymi świeżymi ziołami.

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.