Blog

BLINY Z ŁOSOSIEM I KAWIOREM

Bliny to tradycyjne rosyjskie naleśniki, które stanowią doskonałą bazę dla najróżniejszych dodatków. Ich puszysta i delikatna struktura sprawia, że będą idealnym wyborem na rodzinne kolacje czy eleganckie przekąski. W tym przepisie pokażę Wam, jak łatwo przygotować domowe bliny z łososiem i kawiorem, które z pewnością zachwycą swoim smakiem każdego, kto ich spróbuje.

SKŁADNIKI:

Ciasto:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 szklanki ciepłego mleka
  • 250 g mąki pszennej typu 550
  • 50 ml roztopionego masła
  • 1 żółtko
  • masło klarowane do smażenia
  • 1 łyżeczka soli

Dodatki:

  • gęsta śmietana 18%
  • płaty wędzonego pstrąga lub łososia
  • koperek
  • kawior z pstrąga 
  • sok z cytryny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

BLINY:

W dużej misce mieszamy: drożdże z cukrem, 1/4 szklanki ciepłego mleka oraz 2 łyżki mąki pszennej. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Podczas gdy nasze ciasto rośnie, w większej misce mieszamy pozostałą przesianą mąkę pszenną, resztę mleka, żółtko, roztopione masło oraz sól. Dodajemy masę z podrośniętymi drożdżami, a następnie całość mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut.

Na rozgrzaną patelnię teflonową z masłem klarowanym nakładamy ciasto łyżką stołową. Bliny smażymy z dwóch stron na złoty kolor. 

PROPOZYCJA PODANIA:

Każdy placuszek smarujemy śmietaną 18%, a następnie układamy na nim po kolei: cienko pokrojony wędzony łosoś, kawior i świeży koperek. Wszystkie bliny skrapiamy sokiem z cytryny i na koniec posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

Jeśli szukacie więcej smakowitych przepisów z rybami, koniecznie zajrzyjcie tutaj.

Zapraszam również do odwiedzenia mojego konta na Instagramie.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *