KOPYTKA Z SOSEM GRZYBOWYM
Pora na kopytka! Uwielbiam prostotę w kuchni, zwłaszcza po świętach, kiedy jestem już nieco zmęczona skomplikowanymi przepisami. Tym razem postanowiłam ułatwić sobie życie i wykorzystać kopytka ziemniaczane od Jawo! Przyrządziłam je z dodatkiem mojego ulubionego sosu grzybowego. Rozmaryn, liście laurowe i ziele angielskie nadają mu głębi, a kremowa śmietanka idealnie balansuje smak – pycha!
Jak przygotować kopytka z sosem grzybowym?
SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie kopytek ziemniaczanych od Jawo
- 40 g suszonych grzybów
- 250 – 300 ml ciepłej wody do namoczenia i gotowania grzybów
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy
- 1 łyżeczka suszonego lub świeżego rozmarynu
- średnia cebula
- ząbek czosnku
- 100 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz
- posiekana natka pietruszki do dekoracji
KOPYTKA:
Kopytka ziemniaczane od Jawo przygotowujemy według wskazówek producenta. Następnie zagotowujemy 3 litry wody w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone kopytka i nie mieszamy ich. Gdy kopytka wypłyną na powierzchnię, zmniejszamy ogień i gotujemy je jeszcze przez 3 minuty. Po tym czasie wyławiamy je łyżką cedzakową i odstawiamy do przestygnięcia.
SOS GRZYBOWY:
Grzyby moczymy w miseczce z ciepłą wodą przez około 60 minut, a następnie całą zawartość miseczki przelewamy na dużą patelnię. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i całość gotujemy przez około 10 minut. Przekładamy do innego naczynia i odstawiamy. Patelnię przepłukujemy i wycieramy do sucha. Na maśle klarowanym lub oliwie podsmażamy rozmaryn – to on oprócz grzybów nada naszej potrawie leśnego aromatu.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do rozmarynu. Po chwili na patelnię dodajemy też przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i smażymy całość, aż cebula się zeszkli. Tuż po tym na patelnię przekładamy przygotowane wcześniej grzyby i smażymy przez chwilę, następnie dodajemy 3 łyżki śmietanki. Całość smażymy jeszcze kilka minut. W tym czasie sos grzybowy doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
SPOSÓB PODANIA:
Kopytka nakładamy do głębokich talerzy lub miseczek, polewamy sosem grzybowym i na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Jeśli szukacie prostych i szybkich przepisów na codzienne obiady, koniecznie zajrzyjcie tutaj!
Sprawdźcie również moje konto na Instagramie!
Dodaj komentarz