Blog

KOPYTKA Z SOSEM GRZYBOWYM

Pora na kopytka! Uwielbiam prostotę w kuchni, zwłaszcza po świętach, kiedy jestem już nieco zmęczona skomplikowanymi przepisami. Tym razem postanowiłam ułatwić sobie życie i wykorzystać kopytka ziemniaczane od Jawo! Przyrządziłam je z dodatkiem mojego ulubionego sosu grzybowego. Rozmaryn, liście laurowe i ziele angielskie nadają mu głębi, a kremowa śmietanka idealnie balansuje smak – pycha! 

Jak przygotować kopytka z sosem grzybowym?

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie kopytek ziemniaczanych od Jawo
  • 40 g suszonych grzybów 
  • 250 – 300 ml ciepłej wody do namoczenia i gotowania grzybów
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy  
  • 1 łyżeczka suszonego lub świeżego rozmarynu
  • średnia cebula
  • ząbek czosnku
  • 100 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz
  • posiekana natka pietruszki do dekoracji

KOPYTKA:

Kopytka ziemniaczane od Jawo przygotowujemy według wskazówek producenta. Następnie zagotowujemy 3 litry wody w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone kopytka i nie mieszamy ich. Gdy kopytka wypłyną na powierzchnię, zmniejszamy ogień i gotujemy je jeszcze przez 3 minuty. Po tym czasie wyławiamy je łyżką cedzakową i odstawiamy do przestygnięcia. 

SOS GRZYBOWY:

Grzyby moczymy w miseczce z ciepłą wodą przez około 60 minut, a następnie całą zawartość miseczki przelewamy na dużą patelnię. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i całość gotujemy przez około 10 minut. Przekładamy do innego naczynia i odstawiamy. Patelnię przepłukujemy i wycieramy do sucha. Na maśle klarowanym lub oliwie podsmażamy rozmaryn – to on oprócz grzybów nada naszej potrawie leśnego aromatu. 

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do rozmarynu. Po chwili na patelnię dodajemy też przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i smażymy całość, aż cebula się zeszkli. Tuż po tym na patelnię przekładamy przygotowane wcześniej grzyby i smażymy przez chwilę, następnie dodajemy 3 łyżki śmietanki. Całość smażymy jeszcze kilka minut. W tym czasie sos grzybowy doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

SPOSÓB PODANIA:

Kopytka nakładamy do głębokich talerzy lub miseczek, polewamy sosem grzybowym i na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Jeśli szukacie prostych i szybkich przepisów na codzienne obiady, koniecznie zajrzyjcie tutaj!

Sprawdźcie również moje konto na Instagramie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *