Blog

PIEROGI Z SOSEM KIMCHI I SEZAMEM

Pierogi ruskie z sosem kimchi – czyli kuchnia fusion w czystej postaci! Dziś wyruszymy w kulinarną podróż dookoła świata. To danie to połączenie koreańskich i polskich smaków, które – wbrew pozorom – zaskoczy Was swoją wyjątkową harmonią i świetnym dopasowaniem.

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie mrożonych pierogów ruskich Jawo
  • 1 słoik pikantnego kimchi 
  • 3 łyżki majonezu 
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • odrobina czarnego sezamu
  • pęczek szczypiorku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

PIEROGI:

Na początku zagotowujemy wodę w dużym garnku. Zamrożone pierogi gotujemy na parze przez 5 minut lub wrzucamy zamrożone do osolonego wrzątku i gotujemy 10 minut, a następnie wyławiamy łyżką cedzakową. 
Natępnie na patelni lub woku roztapiamy masło klarowane. Po przestudzeniu podsmażamy pierogi z obu stron aż złapią ładny rumiany kolor.

SOS KIMCHI:

Do naczynia blendera wkładamy 3 kopiaste łyżki stołowe kimchi i wlewamy tyle soku ze sfermentowanej kapusty pekińskiej ile jest w słoiczku. Następnie dokładamy 3 łyżki majonezu i zaczynamy miksować za pomocą blendera. Jeśli sos wydaje się za rzadki, dokładamy jeszcze trochę majonezu. Konsystencja powinna być bardziej gęsta, aby sos nie rozpłynął się po talerzu.

SPOSÓB PODANIA:

Podsmażone pierożki serwujemy bezpośrednio na kleksie z sosu kimchi lub układamy je obok. Na sam koniec dekorujemy danie posypką z siekanego szczypiorku i czarnego sezamu.

Smacznego!

Jeśli spodobał Wam się przepis na pierogi z sosem kimchi, to polecam Wam sprawdzić inne moje przepisy na pierogi, znajdziecie je także na moim Instagramie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *