PIEROGI Z SOSEM KIMCHI I SEZAMEM
Pierogi ruskie z sosem kimchi – czyli kuchnia fusion w czystej postaci! Dziś wyruszymy w kulinarną podróż dookoła świata. To danie to połączenie koreańskich i polskich smaków, które – wbrew pozorom – zaskoczy Was swoją wyjątkową harmonią i świetnym dopasowaniem.
SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie mrożonych pierogów ruskich Jawo
- 1 słoik pikantnego kimchi
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- odrobina czarnego sezamu
- pęczek szczypiorku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
PIEROGI:
Na początku zagotowujemy wodę w dużym garnku. Zamrożone pierogi gotujemy na parze przez 5 minut lub wrzucamy zamrożone do osolonego wrzątku i gotujemy 10 minut, a następnie wyławiamy łyżką cedzakową.
Natępnie na patelni lub woku roztapiamy masło klarowane. Po przestudzeniu podsmażamy pierogi z obu stron aż złapią ładny rumiany kolor.
SOS KIMCHI:
Do naczynia blendera wkładamy 3 kopiaste łyżki stołowe kimchi i wlewamy tyle soku ze sfermentowanej kapusty pekińskiej ile jest w słoiczku. Następnie dokładamy 3 łyżki majonezu i zaczynamy miksować za pomocą blendera. Jeśli sos wydaje się za rzadki, dokładamy jeszcze trochę majonezu. Konsystencja powinna być bardziej gęsta, aby sos nie rozpłynął się po talerzu.
SPOSÓB PODANIA:
Podsmażone pierożki serwujemy bezpośrednio na kleksie z sosu kimchi lub układamy je obok. Na sam koniec dekorujemy danie posypką z siekanego szczypiorku i czarnego sezamu.
Smacznego!
Jeśli spodobał Wam się przepis na pierogi z sosem kimchi, to polecam Wam sprawdzić inne moje przepisy na pierogi, znajdziecie je także na moim Instagramie!
Dodaj komentarz