PIEROGI STAROPOLSKIE PODANE Z OGÓRKAMI PO KOREAŃSKU (SURÓWKĄ Z OGÓRKA I Z CHILI)
Ogórki po koreańsku to pyszny dodatek do dań kuchni azjatyckiej i nie tylko! Receptura jest naprawdę prosta — opiera się na połączeniu smaków: oliwy, kwaśnego octu ryżowego, oleju sezamowego, wyrazistej kolendry, pikantnej papryczki chili i słodkiego syropu klonowego. Dodatkowo jasny i ciemny sezam nadadzą daniu chrupkości i ciekawej struktury. Podajcie je razem z ulubionym stir fryem, bułeczkami bao… lub wegańskimi pierogami z kaszą i grzybami!
Składniki:
- 1 opakowanie pierogów staropolskich Jawo
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka kolendry suszonej
- kilka listków posiekanej kolendry
- ½ posiekanej papryczki chili
- 1 łyżka syropu klonowego
- 2 ogórki szklarniowe
- 1 szalotka (cebulka ze szczypiorkiem)
- 1 łyżka jasnego sezamu
- 1 łyżka ciemnego sezamu