SEZONOWY HUMMUS Z BOTWINKĄ KROK PO KROKU
Botwinka już powoli zaczyna pojawiać się na sklepowych półkach, a to oznacza, że nadszedł czas na wypróbowanie nowych, sezonowych przepisów. Co powiecie na hummus z podsmażaną botwinką? To idealna propozycja dla tych, którzy lubią wplatać w swoją dietę bardzo zdrowe i pożywne klasyki kuchni roślinnej. Nie martwcie się, jeśli nie macie czasu na gotowanie ciecierzycy – do przygotowania tego przepisu śmiało można użyć ciecierzycy ze słoika. Zaczynamy!

Składniki:
- 400 g ciecierzycy w słoiku
- czubata łyżka kuminu
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy (+ chlust oliwy do dekoracji)
- sok z ½ cytryny
- 4 łyżki pasty tahini
- 1 łyżka suszonego tymianku
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła
- 1 pęczek botwinki
- 2 łyżki mascarpone
- czarnuszka
- ulubione pieczywo lub warzywa (marchewka, seler naciowy)
Przygotowanie:

HUMMUS:
Ciecierzycę odsączamy i wkładamy do naczynia blendera. Dodajemy 1 łyżkę kuminu, pół ząbka czosnku, 2 łyżki oliwy, sok z cytryny, tahini i tymianek. Blendujemy aż masa stanie się gładka i aksamitna, a następnie doprawiamy solą i piperzem.
BOTWINKA:
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną botwinkę i przeciśniętą przez praskę ½ ząbka czosnku. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą kuminu. Smażymy przez 10 minut. Na koniec dodajemy mascarpone i mieszamy.
SPOSÓB PODANIA:
Hummus wykładamy na duży płaski talerz i robimy na środku niewielkie wgłębienie. Na środek wykładamy botwinkę. Całość posypujemy ziarnami czarnuszki i skrapiamy oliwą (według uznania). Hummus podajemy z pieczywem lub pokrojonymi w słupki warzywami.
Dodaj komentarz