Ja wolę w domu > Przepisy > Okazja > Sezonowe > SEZONOWY HUMMUS Z BOTWINKĄ KROK PO KROKU

SEZONOWY HUMMUS Z BOTWINKĄ KROK PO KROKU

Botwinka już powoli zaczyna pojawiać się na sklepowych półkach, a to oznacza, że nadszedł czas na wypróbowanie nowych, sezonowych przepisów. Co powiecie na hummus z podsmażaną botwinką? To idealna propozycja dla tych, którzy lubią wplatać w swoją dietę bardzo zdrowe i pożywne klasyki kuchni roślinnej. Nie martwcie się, jeśli nie macie czasu na gotowanie ciecierzycy – do przygotowania tego przepisu śmiało można użyć ciecierzycy ze słoika. Zaczynamy!

Składniki:

  • 400 g ciecierzycy w słoiku
  • czubata łyżka kuminu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy (+ chlust oliwy do dekoracji)
  • sok z ½ cytryny
  • 4 łyżki pasty tahini
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 1 pęczek botwinki
  • 2 łyżki mascarpone
  • czarnuszka
  • ulubione pieczywo lub warzywa (marchewka, seler naciowy)

Przygotowanie:


HUMMUS:

Ciecierzycę odsączamy i wkładamy do naczynia blendera. Dodajemy 1 łyżkę kuminu, pół ząbka czosnku, 2 łyżki oliwy, sok z cytryny, tahini i tymianek. Blendujemy aż masa stanie się gładka i aksamitna, a następnie doprawiamy solą i piperzem.

BOTWINKA:

Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną botwinkę i przeciśniętą przez praskę ½ ząbka czosnku. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą kuminu. Smażymy przez 10 minut. Na koniec dodajemy mascarpone i mieszamy.

SPOSÓB PODANIA:

Hummus wykładamy na duży płaski talerz i robimy na środku niewielkie wgłębienie. Na środek wykładamy botwinkę. Całość posypujemy ziarnami czarnuszki i skrapiamy oliwą (według uznania). Hummus podajemy z pieczywem lub pokrojonymi w słupki warzywami.


SKOMENTUJ:
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewijanie do góry

Dołącz do mojego newslettera!

Co miesiąc otrzymasz ode mnie sezonowe
inspiracje i przepisy prosto do Twojej skrzynki.

Dla subskrybentów prezent: darmowy ebook z przepisami na dania bezglutenowe!

Zapisując się do mojego newslettera, akceptujesz  politykę prywatności.