MLEKO MIGDAŁOWE
Odkąd zaczęłam pić kawę z mlekiem roślinnym, nie mogę się już przestawić na inne połączenie! Postanowiłam podzielić się z Wami prostym przepisem na mleko migdałowe – jedno z moich ulubionych. Wystarczą tylko dwa składniki i trochę cierpliwości, a później wszystko zależy od Was. Takie mleko możecie wykorzystać do innego przepisu lub wypić je prosto ze szklanki!

Składniki:
- 2 szklanki surowych nieobranych migdałów
- 4 szklanki zimnej wody
- woda do namoczenia migdałów
PRZYGOTOWANIE MLEKA:
Migdały moczyć w dużej ilości zimnej wody przez noc lub ok. 8-12 godzin. Dzięki moczeniu migdałów w wodzie skórka zmięknie i stanie się łatwiejsza do przyswojenia przez organizm. Co jakiś czas trzeba dolewać wody, ponieważ migdały mogą ją szybko wchłonąć.
Namoczone migdały odcedzić, umieścić w blenderze, dodać 4 szklanki zimnej wody i dokładnie zmiksować. Przecedzić przez sitko wyłożone gazą, zwinąć gazę i dokładnie odcisnąć. W razie potrzeby rozcieńczyć wodą.
Otrzymane mleko można trzymać w lodówce maksymalnie przez 3 dni.

Dodaj komentarz