Recenzje

5 BLOGÓW KULINARNYCH, KTÓRE MUSISZ ZNAĆ!

Dobrze wiecie, że uwielbiamy gotować i wciąż szukamy nowych inspiracji do przetestowania w kuchni. Często sami eksperymentujemy, chcąc przygotować coś po swojemu. Kiedy jednak zaczyna brakować pomysłów, z pomocą przychodzą blogi i autorzy, którzy dzielą się swoimi doświadczeniami. Czytając blogi liczą się dla nas piękne, apetyczne zdjęcia potraw i bogate opisy, które sprawiają, że podczas samego czytania leci nam już ślinka. Specjalnie dla Was przygotowaliśmy listę 5 naszych ulubionych polskich blogów kulinarnych.

ROZKOSZNY

Michał Korkosz (Rozkoszny), fot. Katarzyna Pruszkiewicz

Pod pseudonimem Rozkoszny kryje się Michał Korkosz – młody chłopak, który jak sam otwarcie przyznaje, kocha masło i gluten. Jego przepisy to głównie słodkie wypieki pełne kalorii. Michał nie tylko opisuje swoje potrawy, ale dodatkowo sam je fotografuje. W 2017 roku, jeszcze jako licealista, otrzymał 2 prestiżowe nagrody SAVEUR za fotografię kulinarną. Nagrody te można porównać do Oscarów w świecie gastronomii. Wygrana rozpędziła karierę pochodzącego z Rzeszowa  chłopaka. Zaczął publikować w branżowych czasopismach i występować w telewizji. Na początku tego roku wydał książkę, która zyskuje coraz większą popularność w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie, a Michał propaguje w niej polską kuchnię w wegetariańskim wydaniu.

WHITEPLATE

Idealne pankejki według White Plate

Eliza Mórawska-Kmita, założycielka bloga White Plate, to autorka bestsellerowych książek, takich jak White Plate. Słodkie czy O chlebie. Dzięki drugiej pozycji przekonała Polaków do wypiekania pieczywa we własnych domach. Opisuje w niej jak bezbłędnie przygotować idealny zakwas i jak unikać najczęstszych błędów. Sama gotuje, odkąd skończyła 12 lat. Jej blog to niezwykle inspirujące miejsce w sieci, gdzie poza tradycyjnymi, domowymi przepisami można znaleźć anegdotki z beztroskiego czasu dzieciństwa i zabawne historie.

JADŁOMANIA

Marta Dymek (Jadłonomia), fot. Albert Zawada / Agencja Gazeta

Jadłonomia to bez wątpienia najpopularniejszy blog wegański w Polsce. Za jego sukcesem stoi Marta Dymek, która zrewolucjonizowała podejście Polaków do ograniczenia spożywania mięsa lub do całkowitego przejścia na wegetarianizm czy weganizm. Pokazuje, że dzięki łatwym, często niebanalnym połączeniom, kuchnia roślinna może być dla każdego. W 2014 r. wydała pierwszą książkę Jadłonomia. Kuchnia roślinna – 100 przepisów nie tylko dla wegan, która do dzisiaj jest niemal biblią wśród wegańskich pozycji z przepisami. Marta dużo podróżuje, a swoje doświadczenia z różnych stron świata spisuje na blogu. Prowadzi też autorski program telewizyjny emitowany na antenie Kuchni+ Zielona Rewolucja Marty Dymek. Robi wszystko, by zainspirować innych do zmiany stylu życia oraz udziela się w wielu akcjach związanych z ekologią i szerzeniem świadomości wśród ludzi.

MOJE WYPIEKI

Książka Moje Wypieki z czekoladą (aut. Dorota Świątkowska, wyd. Egmont)

Dorota Świątkowska to autorka najsłodszego miejsca w całej blogosferze. Początkowo blog miał odgrywać rolę nowoczesnego zeszytu czy karteczek z przepisami, które zawsze się gdzieś gubiły. Obecnie to prawdziwa kopalnia słodkich przepisów, współtworzona również z czytelnikami. A przepisów jest już blisko 1500! W zbiorach można znaleźć przejrzyście uporządkowane kategorie, od receptur na lody i czekolady po przeróżne wariacje na temat ciast i wypieków.

KWESTIA SMAKU

Sernik z malinami na zimno idealny na letnie upały

Można by stwierdzić, że Kwestia Smaku to miejsce, które zapoczątkowało popularność blogów kulinarnych w Polsce. Codziennie za pośrednictwem tego adresu tysiące Polaków szuka inspiracji na przyszykowanie dowolnego posiłku. Mnóstwo tu przepisów na śniadania, obiady i kolacje, które pokategoryzowane są także pod kątem okazji. Podobnie jak wyżej opisywane Moje Wypieki, Kwestia Smaku to zbiór receptur i rad od czytelników. Autorką jest pani Joanna, która zajmuje się przygotowaniem, stylizowaniem i opisywaniem potraw. Nie promuje swojego wizerunku i nawet nie ujawnia szerzej swojego nazwiska.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *