Recenzje

5 RZECZY, ZA KTÓRE KOCHAMY JESIEŃ

Co tu dużo mówić, jesteśmy nieuleczalnymi domatorami i kochamy jesień! Za długie wieczorny podczas których możemy bez wyrzutów sumienia zanurzyć nos w książce, oglądać seriale odcinek za odcinkiem, poświęcić czas tylko sobie podczas relaksujących rytuałów przy świecach i rozpieszczać domowników nieśpiesznie przygotowanymi smakołykami. Dajcie i Wy zarazić się miłością do tej pory roku!

JESIEŃ SPRZYJA SZLIFOWANIU UMIEJĘTNOŚCI KULINARNYCH

Kiedy jesienna pogoda nie zachęca do wyjścia z domu, to świetny czas na wypróbowanie swoich sił w kuchni. Gotować możemy sami, ewentualnie zaprośmy najbliższe osoby  by  wspólnie podszkolić się w  umiejętnościach kulinarnych. Nie martwcie się o pomysły na wyjątkowe dania i desery, ponieważ z pomocą przychodzi długo wyczekiwana książka Michała Korkosza. Autor kulinarnego bloga “Rozkoszny” pod koniec października wydał książkę “Rozkoszne. Wegetariańska uczta z polskimi smakami”, w której opowiada o kuchni polskiej w roślinnej odsłonie. Wewnątrz znajdziecie przepisy znane nam wszystkim z dzieciństwa i przywołujące na myśl ciepłe wspomnienia pełne radości.

Źródło: Empik.com

DŁUGIE JESIENNE WIECZORY TO CZAS NA SERIALE I KSIĄŻKI

Koc, kubek herbaty i dobra książka lub serial to gwarantowany sposób na udany jesienny wieczór. Ostatnio na wysokim miejscu w rankingu Netflixa utrzymuje się serial “Gambit Królowej”. Nic dziwnego, ponieważ cały sezon ogląda się niezwykle przyjemnie i ze sporym zaciekawieniem. Główna bohaterka Beth Harmon to osierocona w bardzo młodym wieku, absolutnie genialna dziewczyna, której celem staje się zdobycie tytułu najlepszej szachistki świata. Serial przeniesie  Was do Stanów Zjednoczonych w lata 60’  , w których toczy się akcja opowieści. Waszą uwagę na pewno zwróci też postać grana przez Marcina Dorocińskiego. Polski aktor wciela się w postać Wasilija Borgowa, szachowego mistrza świata pochodzącego z Rosji.

Źródło: Kultura.onet.pl

Natomiast dla książkowych moli mamy 2 propozycje. Pierwszą jest “Powrót z Bambuko” Katarzyny Nosowskiej, książka pełna refleksji, poruszająca wiele trudnych tematów, ciężkich doświadczeń autorki. Jednocześnie bogata w ironię i dystans charakteryzujący piosenkarkę. Książka wywołuje u odbiorcy śmiech przez łzy.

Źródło: Empik.com

Druga pozycja jest dla wszystkich fanów trzymających w napięciu thrillerów. “Służąca” Alicji Sinickiej opowiada o Julii, właścicielce firmy sprzątającej, która w domu klientów – państwa Boreckich, przeżywa koszmar swojego życia. Kryminał tej młodej autorki czyta się jednym tchem.

Źródło: Empik.com

JESIENIĄ SZARLOTKA SMAKUJE NAJLEPIEJ

Jesienne weekendy to czas, kiedy doskonalimy umiejętności pieczenia ciast. Od kilku tygodni numerem jeden jest absolutnie znakomita orzechowa szarlotka z bezą. Koniecznie wypróbujcie ją sami.

ORZECHOWA SZARLOTKA

Składniki:

SPÓD:

  • 100 g orzechów włoskich
  • 180 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 150 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 3 żółtka
  • starta skórka cytryny
  • szczypta soli

NADZIENIE:

  • 1 kg jabłek, najlepiej kwaśnych
  • 50 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 20 g miodu
  • łyżeczka cynamonu

BEZA:

  • 3 białka
  • 20 g cukru

WYKONANIE:

SPÓD:

Orzechy rozdrabniamy za pomocą blendera. Następnie dodajemy je do miski razem z mąką, cukrem, pokrojonym na kawałki masłem, żółtkami, skórką z cytryny i solą. Miksujemy całość za pomocą robota lub blendera do połączenia składników. Zajmie to około pół minuty. Z powstałego ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na czas przygotowania nadzienia.

NADZIENIE:

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie plasterki. Na dużej patelni roztapiamy masło z miodem i cynamonem. Dodajemy jabłka i smażymy całość przez 15 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

BEZA:

W osobnej misce za pomocą miksera ubijamy białka z cukrem pudrem na sztywno.

PIECZENIE:

Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem. Wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki, wylepiamy nim dno tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10 minut. Na upieczony spód przekładamy podsmażone jabłka, a na samą górę ubite białka. Całość pieczemy jeszcze 35 minut w temperaturze 180°C. Po ostudzeniu oprószamy ciasto cukrem pudrem. Gotowe!

JESIENIĄ MAMY CHWILĘ, BY ZADBAĆ O URODĘ

Deszczowe, jesienne dni sprzyjają korzystaniu z domowego SPA. Możemy poświęcić więcej czasu, by zadbać o siebie i naszą urodę. Słyszałyście o olejowaniu włosów? To coraz bardziej popularna metoda pielęgnacji. Polega ona na nakładaniu naturalnych olejków odpowiednio dobranych do porowatości i rodzaju naszych włosów. Możemy wyróżnić kilka sposobów stosowania olejowania: na suche włosy, mokre, na podkład np. żel bambusowy, aby dodatkowo nawilżyć włosy. Niekwestionowaną mistrzynią w tym temacie jest Anwen, więc odsyłamy Was na jej blog: http://www.anwen.pl/. Spróbujcie i znajdźcie idealną metodę dla siebie. Systematyczne olejowanie przynosi bardzo wiele korzyści, poprawia kondycję włosów, przywracając ich miękkość i blask.

JESIEŃ TO IDEALNA PORA NA GRY TOWARZYSKIE

A jaki jest najlepszy sposób na jesienne spędzanie czasu z przyjaciółmi? Oczywiście planszówki! My uwielbiamy grać w „5 sekund”. Jedna osoba czyta zadanie zawarte na karteczce, a druga ma tylko 5 sekund na odpowiedź. Rozpraszająca klepsydra mierzy czas, a gracze muszą jak najszybciej zebrać myśli, by zdobywać punkty. Każda rozgrywka to dużo adrenaliny i śmiechu, kiedy uczestnicy w obawie przed końcem czasu mówią szybciej niż myślą. 🙂 To jak, gramy?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *