5 RZECZY, ZA KTÓRE KOCHAMY JESIEŃ
Co tu dużo mówić, jesteśmy nieuleczalnymi domatorami i kochamy jesień! Za długie wieczorny podczas których możemy bez wyrzutów sumienia zanurzyć nos w książce, oglądać seriale odcinek za odcinkiem, poświęcić czas tylko sobie podczas relaksujących rytuałów przy świecach i rozpieszczać domowników nieśpiesznie przygotowanymi smakołykami. Dajcie i Wy zarazić się miłością do tej pory roku!
JESIEŃ SPRZYJA SZLIFOWANIU UMIEJĘTNOŚCI KULINARNYCH
Kiedy jesienna pogoda nie zachęca do wyjścia z domu, to świetny czas na wypróbowanie swoich sił w kuchni. Gotować możemy sami, ewentualnie zaprośmy najbliższe osoby by wspólnie podszkolić się w umiejętnościach kulinarnych. Nie martwcie się o pomysły na wyjątkowe dania i desery, ponieważ z pomocą przychodzi długo wyczekiwana książka Michała Korkosza. Autor kulinarnego bloga “Rozkoszny” pod koniec października wydał książkę “Rozkoszne. Wegetariańska uczta z polskimi smakami”, w której opowiada o kuchni polskiej w roślinnej odsłonie. Wewnątrz znajdziecie przepisy znane nam wszystkim z dzieciństwa i przywołujące na myśl ciepłe wspomnienia pełne radości.

DŁUGIE JESIENNE WIECZORY TO CZAS NA SERIALE I KSIĄŻKI
Koc, kubek herbaty i dobra książka lub serial to gwarantowany sposób na udany jesienny wieczór. Ostatnio na wysokim miejscu w rankingu Netflixa utrzymuje się serial “Gambit Królowej”. Nic dziwnego, ponieważ cały sezon ogląda się niezwykle przyjemnie i ze sporym zaciekawieniem. Główna bohaterka Beth Harmon to osierocona w bardzo młodym wieku, absolutnie genialna dziewczyna, której celem staje się zdobycie tytułu najlepszej szachistki świata. Serial przeniesie Was do Stanów Zjednoczonych w lata 60’ , w których toczy się akcja opowieści. Waszą uwagę na pewno zwróci też postać grana przez Marcina Dorocińskiego. Polski aktor wciela się w postać Wasilija Borgowa, szachowego mistrza świata pochodzącego z Rosji.

Natomiast dla książkowych moli mamy 2 propozycje. Pierwszą jest “Powrót z Bambuko” Katarzyny Nosowskiej, książka pełna refleksji, poruszająca wiele trudnych tematów, ciężkich doświadczeń autorki. Jednocześnie bogata w ironię i dystans charakteryzujący piosenkarkę. Książka wywołuje u odbiorcy śmiech przez łzy.

Druga pozycja jest dla wszystkich fanów trzymających w napięciu thrillerów. “Służąca” Alicji Sinickiej opowiada o Julii, właścicielce firmy sprzątającej, która w domu klientów – państwa Boreckich, przeżywa koszmar swojego życia. Kryminał tej młodej autorki czyta się jednym tchem.

JESIENIĄ SZARLOTKA SMAKUJE NAJLEPIEJ
Jesienne weekendy to czas, kiedy doskonalimy umiejętności pieczenia ciast. Od kilku tygodni numerem jeden jest absolutnie znakomita orzechowa szarlotka z bezą. Koniecznie wypróbujcie ją sami.
ORZECHOWA SZARLOTKA
Składniki:
SPÓD:
- 100 g orzechów włoskich
- 180 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 150 g masła, pokrojonego na kawałki
- 3 żółtka
- starta skórka cytryny
- szczypta soli
NADZIENIE:
- 1 kg jabłek, najlepiej kwaśnych
- 50 g masła, pokrojonego na kawałki
- 20 g miodu
- łyżeczka cynamonu
BEZA:
- 3 białka
- 20 g cukru
WYKONANIE:
SPÓD:
Orzechy rozdrabniamy za pomocą blendera. Następnie dodajemy je do miski razem z mąką, cukrem, pokrojonym na kawałki masłem, żółtkami, skórką z cytryny i solą. Miksujemy całość za pomocą robota lub blendera do połączenia składników. Zajmie to około pół minuty. Z powstałego ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na czas przygotowania nadzienia.
NADZIENIE:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie plasterki. Na dużej patelni roztapiamy masło z miodem i cynamonem. Dodajemy jabłka i smażymy całość przez 15 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
BEZA:
W osobnej misce za pomocą miksera ubijamy białka z cukrem pudrem na sztywno.
PIECZENIE:
Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem. Wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki, wylepiamy nim dno tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10 minut. Na upieczony spód przekładamy podsmażone jabłka, a na samą górę ubite białka. Całość pieczemy jeszcze 35 minut w temperaturze 180°C. Po ostudzeniu oprószamy ciasto cukrem pudrem. Gotowe!
JESIENIĄ MAMY CHWILĘ, BY ZADBAĆ O URODĘ
Deszczowe, jesienne dni sprzyjają korzystaniu z domowego SPA. Możemy poświęcić więcej czasu, by zadbać o siebie i naszą urodę. Słyszałyście o olejowaniu włosów? To coraz bardziej popularna metoda pielęgnacji. Polega ona na nakładaniu naturalnych olejków odpowiednio dobranych do porowatości i rodzaju naszych włosów. Możemy wyróżnić kilka sposobów stosowania olejowania: na suche włosy, mokre, na podkład np. żel bambusowy, aby dodatkowo nawilżyć włosy. Niekwestionowaną mistrzynią w tym temacie jest Anwen, więc odsyłamy Was na jej blog: http://www.anwen.pl/. Spróbujcie i znajdźcie idealną metodę dla siebie. Systematyczne olejowanie przynosi bardzo wiele korzyści, poprawia kondycję włosów, przywracając ich miękkość i blask.

JESIEŃ TO IDEALNA PORA NA GRY TOWARZYSKIE
A jaki jest najlepszy sposób na jesienne spędzanie czasu z przyjaciółmi? Oczywiście planszówki! My uwielbiamy grać w „5 sekund”. Jedna osoba czyta zadanie zawarte na karteczce, a druga ma tylko 5 sekund na odpowiedź. Rozpraszająca klepsydra mierzy czas, a gracze muszą jak najszybciej zebrać myśli, by zdobywać punkty. Każda rozgrywka to dużo adrenaliny i śmiechu, kiedy uczestnicy w obawie przed końcem czasu mówią szybciej niż myślą. 🙂 To jak, gramy?

Dodaj komentarz