Blog

ODPORNOŚCIOWY DŻEM Z DYNI I POMARAŃCZY

W tym roku jesień przywitała nas wyjątkowo ciepło i słonecznie, jednak to szczęście nie trwało długo. Temperatury się obniżyły, a to znaczy, że jesteśmy obecnie bardziej narażeni na choroby i przeziębienia. Najlepszymi sposobami, aby wzmocnić odporność, są te naturalne i domowe. Jak więc to zrobić? Najlepiej przygotowując zapas domowych przetworów pełnych witamin, który wystarczy nam na całą zimę. Na końcu tego wpisu czeka na Was przepis na odpornościowy dżem z dyni i pomarańczy!

Domowe przetwory – niezastąpieni przyjaciele w zimie

Pierwsza połowa jesieni to najlepszy moment na przygotowanie domowych przetworów do własnej spiżarni. Sezonowe owoce i warzywa takie jak: dynia, śliwki czy jabłka idealnie nadają się do zapakowania w słoiczki. W moim domu największą popularnością cieszą się właśnie konfitury z jabłek i cynamonu oraz dżem z dyni i pomarańczy

Własne przetwory to nie tylko duża oszczędność, ale też troska o zdrowie i dobre samopoczucie naszych bliskich. Do domowych konfitur czy dżemów nie dodajemy konserwantów, możemy także znacznie ograniczyć ilość cukru, a nawet zastąpić go nieco mniej kalorycznymi zamiennikami. Aby zwiększyć walory zdrowotne możemy użyć dodatków takich jak imbir, goździki, cynamon czy miód. 

Nie muszę chyba dodawać, jaką satysfakcję sprawia otwieranie w grudniu małego słoiczka powideł lub dżemu, żeby przełożyć nim świąteczny piernik własnej roboty! Przetwory naszej produkcji mogą też śmiało pełnić rolę prezentu DIY (zobaczcie też mój wpis z pomysłami na prezenty świąteczne DIY) przygotowanego własnoręcznie i z sercem! 

Zapełnianie domowej spiżarni może się okazać też po prostu świetną zabawą. Wymyślanie własnych smaków, czy też zaangażowanie w przygotowania całej rodziny zawsze sprawiają mi wiele radości. Dzieciaki mogą same zdecydować jakie dżemy pasują im najbardziej i własnoręcznie ozdobić swoje słoiczki. 

Jak przechowywać konfitury? 

Nie musicie kupować za każdym razem nowych słoiczków, żeby zamknąć w nich swoje przetwory. Świetnie sprawdzą się do tego szklane pojemniki, w których kupujecie gotowe produkty ze sklepu. Ważne jednak, aby przed wypełnieniem dżemami, słoiki były dokładnie umyte i pozbawione starych zapachów – nie ma nic gorszego, niż posmak ogórków kiszonych w tradycyjnej konfiturze z dyni. 🙂 

Jeśli korzystacie ze słoików po gotowych produktach, najlepiej wybierajcie te o mniejszej pojemności. Wówczas, jeśli najdzie Was ochota na konkretny dżem, nie musicie w ciągu kilku dni zjeść 500 gramów na raz (chociaż mnie zawsze kusi, aby to zrobić!). Zapobiegniecie w ten sposób marnowaniu żywności oraz monotonii w Waszym jadłospisie. 

Każdy słoiczek warto opisać odpowiednią etykietą z nazwą zawartości oraz datą zapakowania – tym sposobem unikniemy bałaganu w domowej spiżarce. Na oznaczeniach warto też zapisać z jakich składników korzystaliście w razie, gdyby obdarowana osoba lub któryś z domowników miał alergię na dany składnik. 

Przepis na dżem z dyni i pomarańczy

W tym roku zdecydowałam, że w mojej spiżarni znajdzie się konfitura z dynią, pomarańczą i imbirem, która doskonale wpływa na poprawę odporności! Uwielbiam to połączenie smaków – jest jednocześnie orzeźwiające i kremowe. Taką mieszankę można wykorzystać zarówno na klasyczne, śniadaniowe kanapki, jak i do ciast, deserów, czy nawet zimowej herbaty! Osobiście uwielbiam podawać ją razem z deską serów w czasie imprez ze znajomymi – za każdym razem robi furorę!

dżem dyniowy

Odpornościowy dżem z dyni

Składniki: 

  • 1 kg dyni
  • 2 duże pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 1 saszetka żelfix (1:3)
  • 6 łyżeczek cukru lub ksylitolu (lub więcej wedle uznania)
  • spory kawałek imbiru
  • 2 łyżki cynamonu
  • 4-5 łyżek wody

Przygotowanie:

Dynię myjemy, obieramy ze skórki i wyjmujemy miękki miąższ wraz z pestkami. Pozostały twardy miąższ kroimy w kostkę i przekładamy na patelnię. Dodajemy 4-5 łyżek wody i gotujemy do miękkości przez ok. 20 minut, co chwilę mieszając. Miękką dynię miksujemy blenderem na mus, dodajemy sok z pomarańczy i cytryny, żelfix, starty imbir oraz cynamon. Całość dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.

Następnie dodajemy cukier lub ksylitol i gotujemy jeszcze przez 5 minut, aż wszystkie składniki się połączą. Jeszcze gorącą konfiturę przelewamy do wyparzonych, równie gorących słoików i od razu zakręcamy.

Słoiki z dżemem przechowujemy w spiżarce. Konfiturę dyniową możemy spożywać zarówno na kanapce, plackach, czy naleśnikach, jak również dodać do ulubionej herbaty czy naparu. 

Smacznego i powodzenia!

https://www.instagram.com/_jawolewdomu/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *