Przepis

JAJKA SADZONE NA KLUSKACH ŚLĄSKICH

2 8679

Ta pełna letnich smaków bezglutenowa przekąska świetnie sprawdzi się podczas pikników na plaży. Smakuje idealnie zarówno na ciepło, jak i na zimno - z dodatkiem kefiru i małosolnych ogórków.

  • Gotowanie


    30 min
  • Poziom


    średni
  • Porcje


    4

Składniki

Przygotowanie

  1. KLUSKI ŚLĄSKIE Z DZIURKĄ

    Kluski śląskie z dziurką przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone kluski. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy 7 minut na wolnym ogniu. Wyławiamy je łyżką cedzakową. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie przekrawamy na połówki.

  2. SADZONE JAJKA

    Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli układamy połówki klusek śląskich. Wbijamy jajka i od razu posypujemy wszystko bobem, drobno pokrojoną papryką, posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Danie doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką. Pozostawiamy na ogniu i czekamy, aż jajka się zetną.

  3. SPOSÓB PODANIA:

    Danie podajemy z ogórkami małosolnymi i kefirem.

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.