Przepis

 

 

 

KLUSKI ŚLĄSKIE Z DZIURKĄ ZE SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

0 1003

Zapraszamy na wegetariańską i bezglutenową ucztę z kluskami śląskimi z dziurką w roli głównej. Tym razem proponujemy podać je z sosem z duszonym szpinakiem ze śmietanką i suszonymi pomidorami.  

  • Gotowanie


    60 min
  • Poziom


    łatwy
  • Porcje


    2-3

Opis

     

Składniki

Przygotowanie

  1. SZPINAK:

    Na patelni roztapiamy masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę podsmażamy. Dodajemy umyty szpinak i podsmażamy około 2 minuty, aż szpinak zwiędnie. Dolewamy śmietankę i dodajemy serek śmietankowy. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Mieszamy i gotujemy na bardzo małym ogniu około 3-4 minuty. Dosypujemy płatki drożdżowe i mąkę ziemniaczaną. Całość bardzo dokładnie mieszamy i ściągamy z ognia. Na koniec dodajemy do sosu posiekane suszone pomidory.

  2. KLUSKI ŚLĄSKIE Z DZIURKĄ:

    Kluski śląskie z dziurką przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone kluski. Nie przerywamy wrzenia wody i nie miesza--my klusek. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy 7 minut na wolnym ogniu. Wyławiamy je łyżką cedzakową.

  3. SPOSÓB PODANIA:

    Na talerz nakładamy porcję sosu i układamy na nim kluski śląskie z dziurką Jawo. Danie dekorujemy świeżymi listkami szpinaku baby i posypujemy płatkami słodkiej papryki.

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.