Przepis

PIEROGI STAROPOLSKIE Z SOSEM Z SUSZONYCH POMIDORÓW I SZPINAKIEM

0 1985

Pierogi staropolskie, z wyjątkowym farszem z kaszy jęczmiennej i grzybów leśnych, zyskają nowy wymiar, jeśli połączymy je z sosem z suszonych pomidorów i świeżego szpinaku. Ten przepis to doskonała propozycja dla miłośników klasycznych smaków w nowoczesnym wydaniu, idealny na szybką kolację czy elegancki obiad. Macie niecałe pół godziny na przygotowanie obiadu? Dobrze się składa! Zdążymy 🙂

  • Gotowanie


    30 min
  • Poziom


    łatwy
  • Porcje


    2-3

Składniki

Przygotowanie

  1. Sposób przygotowania:

    Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Zamrożone pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 10 minut, a następnie wyławiamy łyżką cedzakową. Następnie na patelni roztapiamy masło klarowane. Po przestudzeniu podsmażamy pierogi z obu stron aż złapią ładny rumiany kolor. Pierogi ściągamy z patelni. Na tę samą patelnię wlewamy bulion i czekamy do zagotowania. Następnie dorzucamy do niego 10 suszonych pomidorów pokrojonych w cienkie paski. Gotujemy przez kilka minut, po czym wlewamy śmietankę kremówkę i zagotowujemy ponownie. Sos posypujemy szczyptą płatków chilli, dodajemy świeży szpinak, oregano, sól i pieprz. Po ok. 1-2 minutach gotowania, gdy sos będzie już gęsty, odstawiamy go z patelni.

  2. Sposób podania:

    Sos wlewamy do talerzy/ miseczek następnie układamy na nim podsmażone pierogi. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, możemy też posypać pierogi startym serem.

  3. Jeśli szukacie więcej inspiracji na szybki obiad, koniecznie zajrzyjcie tutaj

    Zapraszam również do odwiedzenia mojego Instagrama

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.