Przepis

KOTLET DE VOLAILLE Z KLUSKAMI ŚLĄSKIMI I GLAZUROWANYMI MARCHEWKAMI

0 1911

Roladki z piersi kurczaka nadziewane aromatycznym masłem z czosnkiem i natką pietruszki to pomysł na rodzinny niedzielny obiad. Możecie podać je z ziemniaczanym puree lub kluskami śląskimi z dodatkiem karmelizowanych minimarchewek. Moje dzieci je uwielbiają.

  • Przygotowanie


    60 min
  • Gotowanie


    60 min
  • Poziom


    średni
  • Porcje


    2

Składniki

Przygotowanie

  1. KLUSKI ŚLĄSKIE Z DZIURKĄ:

    Kluski śląskie przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku, solimy, a następnie wrzucamy pojedynczo zamrożone kluski śląskie. Nie przerywamy wrzenia i nie mieszamy. Od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię, gotujemy na wolnym ogniu przez 7 minut. Wyławiamy kluski łyżką cedzakową.

  2. OKRASA:

    Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę, następnie podsmażamy na patelni, aż się zrumienią.

  3. MASŁO:

    W miseczce mieszamy miękkie masło z 2 ząbkami startego czosnku i posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie formujemy dwa wałeczki.

  4. KOTLETY:

    Piersi kurczaka wkładamy pomiędzy arkusz folii i rozbijamy za pomocą tłuczka na cienkie kotlety. Na każdej piersi układamy wałeczek z wcześniej przygotowanym masłem i zwijamy roladki, dokładnie podwijając końce i spinając je za pomocą wykałaczek. Następnie obtaczamy roladki najpierw w jajku, a potem w bułce tartej. Smażymy kotlety na głębokim oleju przez 8-10 minut lub do uzyskania złotej panierki. Po usmażeniu odkładamy na chwilę na papierowy ręcznik.

  5. MINIMARCHEWKI W GAZURZE

    W tym czasie na patelni rozgrzewamy łyżkę klarowanego masła. Dodajemy marchewki oraz miód i sok z cytryny (niewielką ilość) i obsmażamy do czasu, aż marchewki pokryją się miodową glazurą. Na koniec posypujemy marchewki sezamem.

  6. SPOSÓB PODANIA:

    Kluski śląskie, kotlety i marchewki wykładamy na talerz. Kluski polewamy okrasą z boczku i cebulki.

  7. Smacznego!

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.