Przepis

ZAPIEKANE NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM ALLA NORMA

1 1330

Zapraszam Was do kulinarnej podróży na Sycylię! Przedstawiam mój ulubiony, przypominający wakacje, przepis na zapiekankę alla Norma. Ta prosta, ale wyjątkowo smaczna potrawa składa się z pysznych pomidorów (w sezonie użyjcie świeżych), dojrzałego bakłażana i naleśników, z dodatkiem aromatycznego czosnku, oliwy, świeżej bazylii oraz wyjątkowego sera ricotta.

  • Gotowanie


    45 min
  • Poziom


    łatwy
  • Porcje


    2-4

Składniki

Przygotowanie

  1. NALEŚNIKI:

    Połowę rozmrożonych naleśników układamy płasko w wysmarowanej masłem formie na tartę.

  2. SOS:

    Na patelni, na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę, a następnie dodajemy drobno posiekany czosnek i podsmażamy go aż do momentu, gdy zacznie delikatnie się rumienić. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory z puszki. Smażymy od czasu do czasu mieszając, aż składniki zmiękną i zaczną się rozpływać w aromatycznym sosie. Gdy sos zgęstnieje całość doprawiamy oregano, bazylią, solą i pieprzem do smaku. Następnie odkładamy gotowy sos do innego naczynia, a na tej samej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy pokrojony na centymetrowe plasterki bakłażan i smażymy aż do zrumienienia. Zajmie to około 3 minuty z każdej strony. Gotowe bakłażany odkładamy do przestygnięcia.

  3. ZAPIEKANKA:

    Na naleśnikach układamy wszystkie składniki zapiekanki: połowę sosu, plastry bakłażana, połowę ricotty oraz listki bazylii. Przykrywamy drugą warstwą naleśników, na którą dodajemy pozostały sos, ricottę i na samą górę tarty parmezan.

  4. PIECZENIE:

    Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni na funkcji góra-dół i pieczemy zapiekankę przez około 25 minut.

  5. SPOSÓB PODANIA:

    Zapiekankę dekorujemy listkami świeżej bazylii. Jeżeli został nam jeszcze sos, możemy polać nim nasze danie i posypać dodatkową porcją parmezanu.

  6. Gotowe! Teraz możesz delektować się wakacyjnym smakiem Italii w swoim własnym domu.

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.