PSTRĄG ŁOSOSIOWY ZAPIEKANY Z SOSEM SEROWYM I SUSZONYMI POMIDORAMI
Dziś na obiad coś wyjątkowego – smakowita i niezwykle łatwa w przygotowaniu zapiekanka z kluskami śląskimi. Dla ułatwienia wszystkie składniki można przygotować z wyprzedzeniem, układając je warstwami w żaroodpornym naczyniu i dopiero przed podaniem wstawić zapiekankę do piekarnika. Co prawda, w moim przepisie wykorzystałam pstrąga łososiowego, ale śmiało możecie zastąpić go łososiem. Gotowi na kulinarną przygodę? Czas działać!
Przygotowanie
KLUSKI ŚLĄSKIE:
Kluski śląskie Jawo przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku i ją solimy, a następnie wrzucamy pojedynczo zamrożone kluski. Nie przerywamy wrzenia i nie mieszamy. Od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię, gotujemy na wolnym ogniu jeszcze przez 7 minut. Po tym czasie wyławiamy kluski za pomocą łyżki cedzakowej.
SOS:
W miseczce miksujemy ze sobą skyr i fetę, aż do otrzymania gładkiej konsystencji. Następnie dodajemy granulowany czosnek, sól i pieprz i wszystko jeszcze raz mieszamy.
ZAPIEKANKA:
Na dnie naczynia żaroodpornego układamy kluski śląskie na przemian z kawałkami pstrąga, polewamy całość wcześniej przygotowanym sosem, a następnie dodajemy posiekane suszone pomidory. Na wierzch zapiekanki układamy miks sałat i plastry sera pleśniowego, a następnie pieczemy w piekarniku około 10 minut w temperaturze 180° C, aż zapiekanka pięknie się przyrumieni.
SPOSÓB PODANIA:
Po wyjęciu zapiekanki z piekarnika czekamy chwilę, aż danie lekko wystygnie i będzie można dzielić je na porcje. Można również użyć dwóch mniejszych foremek żaroodpornych i w nich bezpośrednio serwować danie. Zapiekanka znakomicie smakuje posypana natką pietruszki.
Polecam również inne przepisy z rybami!
Zapraszam do obserwowania mojego Instagrama po więcej smakowitych przepisów!