Przepis

PSTRĄG ŁOSOSIOWY ZAPIEKANY Z SOSEM SEROWYM I SUSZONYMI POMIDORAMI

0 1104

Dziś na obiad coś wyjątkowego – smakowita i niezwykle łatwa w przygotowaniu zapiekanka z kluskami śląskimi. Dla ułatwienia wszystkie składniki można przygotować z wyprzedzeniem, układając je warstwami w żaroodpornym naczyniu i dopiero przed podaniem wstawić zapiekankę do piekarnika. Co prawda, w moim przepisie wykorzystałam pstrąga łososiowego, ale śmiało możecie zastąpić go łososiem. Gotowi na kulinarną przygodę? Czas działać!

  • Gotowanie


    40 min
  • Poziom


    łatwy
  • Porcje


    2

Składniki

Przygotowanie

    KLUSKI ŚLĄSKIE:

    Kluski śląskie Jawo przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku i ją solimy, a następnie wrzucamy pojedynczo zamrożone kluski. Nie przerywamy wrzenia i nie mieszamy. Od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię, gotujemy na wolnym ogniu jeszcze przez 7 minut. Po tym czasie wyławiamy kluski za pomocą łyżki cedzakowej.

    SOS:

    W miseczce miksujemy ze sobą skyr i fetę, aż do otrzymania gładkiej konsystencji. Następnie dodajemy granulowany czosnek, sól i pieprz i wszystko jeszcze raz mieszamy.

    ZAPIEKANKA:

    Na dnie naczynia żaroodpornego układamy kluski śląskie na przemian z kawałkami pstrąga, polewamy całość wcześniej przygotowanym sosem, a następnie dodajemy posiekane suszone pomidory. Na wierzch zapiekanki układamy miks sałat i plastry sera pleśniowego, a następnie pieczemy w piekarniku około 10 minut w temperaturze 180° C, aż zapiekanka pięknie się przyrumieni.

    SPOSÓB PODANIA:

    Po wyjęciu zapiekanki z piekarnika czekamy chwilę, aż danie lekko wystygnie i będzie można dzielić je na porcje. Można również użyć dwóch mniejszych foremek żaroodpornych i w nich bezpośrednio serwować danie. Zapiekanka znakomicie smakuje posypana natką pietruszki.

    Polecam również inne przepisy z rybami!

    Zapraszam do obserwowania mojego Instagrama po więcej smakowitych przepisów!

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.