Przepis

PLACKI ZIEMNIACZANE Z RATATOUILLE

0 1465

Złociste i chrupiące placki z pysznych polskich ziemniaków, a do tego… tradycyjny francuski ratatouille, czyli potrawka z bakłażana, cukinii, cebuli, pomidorów i papryki. To doskonały sposób na ciepły, kolorowy obiad, pełen warzyw i aromatów, idealny na każdą okazję. Zdecydowanie polecam!

  • Gotowanie


    40 min
  • Poziom


    łatwy
  • Porcje


    2-3

Składniki

Przygotowanie

  1. WARZYWA:

    Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Dodajemy cukinię pokrojoną na 1 cm plasterki, smażymy przez około 3 minuty z każdej strony, a następnie przekładamy do dużej miski. Na tę samą patelnię wlewamy kolejną łyżkę oliwy. Podsmażamy paprykę oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną w niewielkie prostokąty. Paprykę smażymy przez 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając, a następnie przekładamy do miski z cukinią. Na tę samą patelnię wlewamy kolejną łyżkę oliwy i podsmażamy na niej pokrojonego w półtalarki bakłażana. Smażymy przez ok. 5 minut i przekładamy do miski z warzywami.

  2. Na kolejnej łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną w pióra cebulę i przeciśniętę przez praskę ząbki czosnku. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy do niej puszkę pomidorów. Dodajemy 2 łyżki posiekanego oregano i 2 łyżki natki pietruszki (resztę ziół wykorzystamy później do dekoracji).

    Warzywa z miski dodajemy na patelnię i całość dusimy przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. Warzywa powinny być miękkie, ale ciągle jędrne. Danie doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, a następnie mieszamy.

  3. PLACKI ZIEMNIACZANE:

    Placki ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Rozmrożone placki podsmażamy z obu stron na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju.

  4. SPOSÓB PODANIA:

    Na placki ziemniaczane nakładamy ratatouille, ozdabiając kleksem śmietany i resztą świeżych ziół.

  5. Jeśli szukacie więcej inspiracji na rodzinny obiad, koniecznie zajrzyjcie tutaj

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.