Przepis

PĄCZKI Z KLUSEK NA PARZE Z RÓŻĄ I CZEKOLADĄ

0 1320

Czy zdajecie sobie sprawę, że można przygotować wyśmienite pączki, nie używając przy tym ani grama tłuszczu? Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu na kluski gotowane na parze, przypominające smakiem tradycyjne pączki. Wypełnione pysznym różanym nadzieniem i polane czekoladą! Idealna alternatywa dla tych, którzy starają się unikać ciężkich potraw w codziennej diecie, ale nie chcą odmawiać sobie czegoś słodkiego w ten wyjątkowy dzień.

  • Gotowanie


    15 min
  • Poziom


    łatwy
  • Porcje


    3-4

Składniki

Przygotowanie

  1. KLUSKI NA PARZE:

    Kluski na parze przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Zamrożone kluski układamy na sitku i podgrzewamy na parze pod przykryciem przez 4 minuty. Wykładamy na talerz i pozostawiamy do przestygnięcia. Kiedy kluski będą już w temperaturze pokojowej, nadziewamy je konfiturą różaną za pomocą rękawa cukierniczego lub strzykawki.

  2. SOS CZEKOLADOWY:

    W rondelku lub patelni roztapiamy 100 gramów masła roślinnego i 4 łyżki cukru trzcinowego. Następnie, kiedy masło i cukier się rozpuszczą, dodajemy 200 ml mleka sojowego i całość mieszamy. Kiedy wszystko się ze sobą połączy, ściągamy garnek z ognia. Dodajemy 4 łyżki kakao i przez chwilę ponownie mieszamy.

  3. SPOSÓB PODANIA:

    Nadziane konfiturą różaną pączki z klusek wykładamy na talerze. Za pomocą łyżki lub chochelki polewamy “pączka” sosem czekoladowym. Posypujemy kandyzowaną skórką z pomarańczy, płatkami róży lub inną ulubioną posypką albo owocami. Smacznego!

  4. Polecam również inne słodkie przepisy z mojego bloga, które świetnie sprawdzą się w Tłusty Czwartek.

    Zapraszam do obserwowania mojego Instagrama po więcej smakowitych przepisów!

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.