PLACKI ZIEMNIACZANE Z KOTLETAMI WOŁOWYMI NA PATYKU
Przygotowanie
FORMOWANIE KOTLETÓW:
Patyki do szaszłyków wkładamy do naczynia z wodą. Do dużej miski dajemy wszystkie składniki na kotlety: mięso mielone, drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, wędzoną paprykę, czosnek granulowany, pieprz cayenne, kmin rzymski, cynamon, zioła do mięsa mielonego, posiekany koperek, wodę i oliwę. Wszystko razem dokładnie mieszamy, a następnie obklejamy mięsem wcześniej namoczone patyki do szaszłyków.
SMAŻENIE KOTLETÓW:
Rozgrzewamy patelnię z nieprzywieralnym dnem. Smażymy krótko kotlety z każdej strony (zbyt długie smażenie spowoduje, że mięso stanie się suche).
PLACKI ZIEMNIACZANE:
Placki ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Rozmrożone placki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podgrzewamy 8 minut w temperaturze 180 stopni.
SOS:
Do miseczki dajemy wszystkie składniki potrzebne do przygotowania sosu: śmietanę, jogurt, ketchup, czosnek granulowany, sól i czarny pieprz. Wszystko ze sobą dokładnie mieszamy.
SPOSÓB PODANIA:
Na talerze nakładamy placki ziemniaczane z ulubionymi dodatkami np. pomidory, ogórki. Na wierzchu układamy kotlety i podajemy z sosem.