USZKA Z MIĘSEM ZAPIEKANE POD ŚMIETANOWYM SOSEM Z CUKINIĄ
Przygotowanie
USZKA Z MIĘSEM JAWO:
Uszka przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do osolonego wrzątku wrzucamy zamrożone uszka i gotujemy na niedużym ogniu 12 minut. Wyławiamy łyżką cedzakową.
CUKINIA:
Cukinię myjemy, przekrawamy na pół a następnie kroimy na niezbyt grube kawałki. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy warstwę cukinii, a na niej wcześniej ugotowane uszka z mięsem.
SOS:
Całość polewamy śmietanką 30% (nie może być jej zbyt dużo, powinna być tylko na dnie naczynia), posypujemy porwaną na mniejsze kawałki mozzarellą i przyprawiamy świeżo startą gałką, solą oraz pieprzem.
ZAPIEKANIE:
Danie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 240 stopni na około 25 minut. Podczas pieczenia śmietana powinna wrzeć, a ser rozpuścić się i zarumienić.
SPOSÓB PODANIA:
Zapieczone uszka podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem i listkami bazylii.