Porady

JAK NIE MARNOWAĆ JEDZENIA? POZNAJ 5 POMYSŁÓW NA WYKORZYSTYWANIE RESZTEK ZE STOŁU

W naszych domach marnuje się zatrważająca ilość jedzenia. Według ostatnich badań Polacy wyrzucają 9 mln ton jedzenia rocznie! Najczęściej w koszu na śmieci ląduje pieczywo, owoce, wędliny, warzywa i jogurty. Aby odwrócić ten trend, zachęcamy Was do przemyślanych zakupów spożywczych – najlepiej z listą i planem na wykorzystanie poszczególnych produktów. Świetnym sposobem na oszczędzanie jedzenia i pieniędzy jest również gotowanie w duchu zero waste, czyli tak, by nic się nie marnowało. Poznajcie nasze sprytne sposoby na wykorzystanie resztek ze stołu.

CZERSTWY CHLEB

Kilkudniowe pieczywo to znakomity materiał nie tylko do przygotowania buki tartej, ale i smakowitych przekąsek.  

TOSTY FRANCUSKIE

Wystarczy, że roztrzepiecie w misce 2 jajka z dodatkiem 100 ml mleka i 2 łyżek cukru. Następnie namoczycie w jajku pokrojone w plasterki pieczywo i usmażycie je na patelni z dodatkiem masła. Gdy tosty będą już zarumienione na złoto, odłóżcie je na chwilę na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Tak przygotowane tosty francuskie możecie podać z ulubionymi owocami, konfiturą, syropem klonowym czy posypane cukrem pudrem. Są przepyszne!

BRUSCHETTA

A jeśli jednak macie ochotę na wytrawną wersję, możecie zrobić smakowitą bruschettę. Natrzyjcie pieczywo przekrojonym na pół ząbkiem czosnku i skropcie oliwą z oliwek. Na tak przygotowanych kromkach ułóżcie pokrojone w kostkę pomidory bez skórek i startą mozzarellę. Następnie zapieczcie całość ok. 5 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na koniec ozdóbcie grzanki liskami bazylii oraz doprawcie solą i pieprzem. Gotowe!

WARZYWA

Często wyrzucane do kosza części warzyw, takie jak natka marchewki, łodyga brokuła czy liście rzodkiewki i botwinki są nie tylko jadalne, ale i przepyszne. Możecie zrobić z nich smakowite pesto, które wykorzystacie do posmarowania pieczywa lub jako dodatek do makaronu czy kopytek. Z kolei z natki pietruszki można przygotować znakomitą i zdrową herbatę. 

ZIELONE PESTO

Na początek uprażcie na suchej patelni dużą garść migdałów lub nasion słonecznika oraz koniecznie ostudźcie. Następnie włóżcie je do blendera wraz ze szklanką naci marchwi (lub ugotowanej łodygi brokuła, liści rzodkiewki albo botwinki). Dodajcie 2/3 szklanki oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki startego parmezanu lub płatków drożdżowych, łyżkę soku z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Zmiksujcie krótko na pesto i jedzcie ze smakiem.

NAPAR Z NACI PIETRUSZKI

Natka pietruszki straciła już jędrność? Nie wyrzucajcie jej do śmieci! Przygotujcie z niej zdrową herbatę! Listki pietruszki z kilku gałązek zalejcie gorącą (ale nie wrzącą) wodą. Po przestudzeniu przecedźcie napar przez sito, posłodźcie miodem i doprawcie sokiem z cytryny. Do napoju można dodać kostki lodu.

OWOCE

Jeśli w Waszej kuchni zalegają mocno dojrzałe owoce – gruszki, brzoskwinie, maliny czy truskawki, nie wahajcie się ani chwili. Przyrządźcie z nich przepyszną konfiturę.

OWOCOWA KONFITURA

Jeśli owoce mają pestki, usuńcie je a następnie pokrójcie na mniejsze kawałki i duście przez kilka minut na patelni. Następnie dodajcie miód lub cukier według uznania i doprawcie ulubionymi smakami. Puśćcie wodze fantazji! Do gruszek świetnie pasuje kardamon, do malin kokos, do truskawek skórka z cytryny. Gotową konfiturą polejcie naleśniki lub słodkie pierogi.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *