BOCZNIAKI PO KASZUBSKU Z KOPYTKAMI
Śledzie po kaszubsku to jedno z wielu przepysznych dań, które co roku pojawiają się na naszych świątecznych stołach. Tradycyjnie przygotowuje się w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym z dodatkiem cebuli i suszonej śliwki. Jeżeli nie jecie mięsa i ryb, śmiało zastąpcie śledzie boczniakami! Sprawdźcie jak przygotować wege odpowiednik tej znanej świątecznej potrawy!
Przygotowanie
BOCZNIAKI:
delikatnie myjemy i osuszmy. Kroimy w grube plastry wzdłuż blaszek. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju i smażmy boczniaki z obu stron. Układamy je partiami i nie mieszamy. Przewracamy na drugą stronę dopiero, gdy się zrumienią. Usmażone grzyby przekładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Na tej samej patelni smażymy cebulę pokrojoną w pióra z dodatkiem soli oraz czosnek pokrojony w plasterki. Do usmażonej cebuli dodajemy wcześniej przygotowane boczniaki, ziele angielskie i listki laurowe. Podsmażamy wszystko jeszcze 5 minut na małym ogniu. Dodajemy pomidory z puszki, passatę pomidorową, sól, czarny pieprz oraz wędzoną paprykę. Dokładnie mieszamy i dusimy przez kolejne 10 minut.
KOPYTKA ZIEMNIACZANE:
Kopytka ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone kopytka. Delikatnie mieszamy i gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia. Wyławiamy łyżką cedzakową.
SPOSÓB PODANIA:
Kopytka wykładamy na talerz i podajemy z boczniakami. Danie posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki. Smacznego.