Przepis

BOCZNIAKI PO KASZUBSKU Z KOPYTKAMI

1 8412

Śledzie po kaszubsku to jedno z wielu przepysznych dań, które co roku pojawiają się na naszych świątecznych stołach. Tradycyjnie przygotowuje się w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym z dodatkiem cebuli i suszonej śliwki. Jeżeli nie jecie mięsa i ryb, śmiało zastąpcie śledzie boczniakami! Sprawdźcie jak przygotować wege odpowiednik tej znanej świątecznej potrawy!

  • Gotowanie


    45 min
  • Poziom


    średni
  • Porcje


    4

Składniki

Przygotowanie

  1. BOCZNIAKI:

    delikatnie myjemy i osuszmy. Kroimy w grube plastry wzdłuż blaszek. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju i smażmy boczniaki z obu stron. Układamy je partiami i nie mieszamy. Przewracamy na drugą stronę dopiero, gdy się zrumienią. Usmażone grzyby przekładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Na tej samej patelni smażymy cebulę pokrojoną w pióra z dodatkiem soli oraz czosnek pokrojony w plasterki. Do usmażonej cebuli dodajemy wcześniej przygotowane boczniaki, ziele angielskie i listki laurowe. Podsmażamy wszystko jeszcze 5 minut na małym ogniu. Dodajemy pomidory z puszki, passatę pomidorową, sól, czarny pieprz oraz wędzoną paprykę. Dokładnie mieszamy i dusimy przez kolejne 10 minut.

  2. KOPYTKA ZIEMNIACZANE:

    Kopytka ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone kopytka. Delikatnie mieszamy i gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia. Wyławiamy łyżką cedzakową.

  3. SPOSÓB PODANIA:

    Kopytka wykładamy na talerz i podajemy z boczniakami. Danie posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki. Smacznego.

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.