GNOCCHI Z SOSEM Z GRZYBÓW LEŚNYCH
Nadszedł czas, na który wielu z nas czekało z niecierpliwością – w lasach pojawiają się jesienne grzyby! Jeśli macie już za sobą pierwsze tegoroczne zbiory, polecam waszej uwadze poniższy przepis. Danie jest cudownie kremowe, delikatne i aromatyczne! Zamiast na suszarkę, przynieście swoje leśne zdobycze do kuchni i połączcie je w danie doskonałe z niezawodnymi, rozpływającymi się w ustach gnocchi od Jawo!
Przygotowanie
PRZYGOTOWANIE GNOCCHI ZIEMNIACZANYCH JAWO:
Gnocchi ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku, solimy i wrzucamy zamrożone gnocchi. Energicznie mieszamy. Jak tylko wypłyną na powierzchnię, wyławiamy łyżką cedzakową.
PRZYGOTOWANIE SOSU GRZYBOWEGO:
Na patelni roztapiamy masło. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i listki rozmarynu, całość smażymy jeszcze chwilkę na małym ogniu. Dolewamy wino, zwiększamy ogień i redukujemy płyn. Następnie dodajemy oliwę i oczyszczone, pokrojone w plastry grzyby. Zwiększamy ogień i smażymy, co jakiś czas mieszając, aż grzyby zmiękną. Dolewamy śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem i doprowadzamy do wrzenia. Czekamy aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki, ugotowane gnocchi i delikatnie mieszamy.
SPOSÓB PODANIA:
Od razu po przygotowaniu nakładamy gnocchi z sosem grzybowym na talerze, posypujemy 2 łyżkami parmezanu i odrobiną posiekanej natki.