Przepis

JESIENNA ZUPA Z JARMUŻEM I KARTACZAMI

0 1719

Sezon na jesienne warzywa w pełni, dlatego tym razem postanowiłam stworzyć z nich pyszną, rozgrzewającą zupę. Chciałam, aby danie było bardziej treściwe, więc wykorzystałam do niego również niezastąpione kartacze z mięsem od Jawo. Ich tradycyjny smak doskonale łączy się z wyrazistym aromatem zupy, a jarmuż dodaje nieco świeżości i koloru. Przepis idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad lub pożywną kolację – spróbujcie sami!

  • Gotowanie


    45 min
  • Poziom


    łatwy
  • Porcje


    3-4

Składniki

Przygotowanie

  1. JESIENNA ZUPA Z JARMUŻEM

    Masło i olej rozgrzewamy w dużym garnku i podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojony w małą kostkę boczek i smażymy aż się zarumieni. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, seler, pietruszkę oraz drobno pokrojony por. Smażymy wszystko około 8 minut, co jakiś czas mieszając. Dorzucamy kostkę rosołową, ziele angielskie i liść laurowy. Całość zalewamy wrzątkiem i gotujemy 15 minut. Do zupy dodajemy jarmuż i gotujemy jeszcze przez 4 minuty. Ściągamy zupę z ognia, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Na koniec dolewamy śmietanę i wszystko dokładnie mieszamy.

  2. KARTACZE

    W międzyczasie przygotowujemy kartacze z mięsem Jawo, według wskazówek producenta. Wodę solimy i zagotowujemy w dużym garnku. Wrzucamy zamrożone kartacze i gotujemy je przez 7 minut od momentu wypłynięcia. Wyławiamy łyżką cedzakową i czekamy, aż kartacze chwilkę przestygną. Następnie kroimy je na plastry.

  3. SPOSÓB PODANIA:

    Zupę nalewamy do głębokich talerzy i dodajemy do niej kartacze. Całe danie posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.