Przepis

GNOCCHI ZIEMNIACZANE Z ZIELONYM PESTO, RUKOLĄ I ORZECHAMI NERKOWCA

2 1965

Można powiedzieć – klasyka gatunku, czyli puszyste gnocchi ziemniaczane podane z bazyliowym pesto w towarzystwie rukoli i orzechów nerkowca. Jeśli nie macie czasu albo ochoty na robienie pesto od podstaw, możecie użyć takiego gotowego, ze słoiczka. Jeśli jednak robicie pesto sami, a nie macie orzeszków pinii, które są stosunkowo drogie i trudno dostępne, możecie zastąpić je orzechami nerkowca. Sprawdzą się też pestki dyni, słonecznika czy orzechy włoskie, ale smak takiego pesto będzie nieco inny.

  • Gotowanie


    15 min
  • Poziom


    łatwy
  • Porcje


    2

Składniki

Przygotowanie

  1. GNOCCHI ZIEMNIACZANE:

    Gnocchi przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone gnocchi. Wyławiamy łyżką cedzakową, gdy tylko wypłyną na powierzchnię.

  2. PESTO BAZYLIOWE:

    Bazylię, czosnek, orzeszki pinii, tarty ser i oliwę zmiksować pulsacyjnie w blenderze lub utrzeć w moździerzu tak, aby pozostały drobinki składników. Na koniec doprawić solą morską i pieprzem.

  3. SPOSÓB PODANIA:

    Do ugotowanych gnocchi dodajemy 2 łyżki pesto i delikatnie mieszamy, tak aby całe kluski pokryły się sosem. Następnie wykładamy całość na talerze, posypujemy rukolą i grubo siekanymi orzechami nerkowca. Ser kroimy za pomocą obieraczki do warzyw na cienkie plasterki i posypujemy danie. Na koniec dekorujemy listkami świeżej bazylii.

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.