KLUSKI LENIWE Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM I KARMELIZOWANĄ ŚLIWKĄ
Przygotowanie
KURCZAK:
Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i delikatnie rozbijamy. W miseczce łączymy ze sobą: oliwę, mieszankę ziół, czosnek, oregano, 1 łyżeczkę miodu, sos sojowy i cytrynę. Dokładnie nacieramy kawałki kurczaka marynatą i odstawiamy na około 2 godziny (a najlepiej na noc). Rozgrzewany patelnię grillową i krótko smażymy kurczaka z obu stron, zdejmujemy z patelni.
KARMELIZOWANE ŚLIWKI:
Na tej samej patelni (nie myjemy jej po smażeniu mięsa), przygotowujemy śliwki. Ze śliwek wyjmujemy pestki i kroimy je na ćwiartki, posypujemy papryką, dodajemy 1 łyżeczkę miodu, połowę gałązek tymianku i ocet balsamiczny. Chwilę wszystko podsmażamy, aż owoce zmiękną, ale nie będą się rozpadać.
KLUSKI LENIWE Z SEREM:
Kluski leniwe przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy pojedynczo zamrożone kluski. Gotujemy na wolnym ogniu 6 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Na patelni roztapiamy masło z pozostałymi gałązkami tymianku. Układany pokrojone na 3 cząstki kluski i podsmażamy na złoty kolor z obu stron.
PODANIE:
Na talerze wykładamy kluski, dodajemy śliwki wraz z sosem jaki powstał, układamy grillowanego kurczaka. Danie możemy ozdobić gałązką tymianku.
W przepisie zostały wykorzystane kluski leniwe Jawo: