KLUSKI ŚLĄSKIE Z DZIURKĄ Z SUSZONYMI POMIDORAMI, RUKOLĄ, SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I SŁONECZNIKIEM
Kluski śląskie z dziurką podaje się zwykle z sosem pieczeniowym i mięsem, ale dzięki kreatywności można nadać im zupełnie nowe oblicze. Połączcie je z wyjątkowymi składnikami, takimi jak suszone pomidory, świeża rukola, plastry szynki parmeńskiej i chrupiący słonecznik, a zyskacie proste i pełnowartościowe danie gotowe w zaledwie 25 minut!
Przygotowanie
KLUSKI ŚLĄSKIE Z DZIURKĄ:
Kluski śląskie przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Solimy. Wrzucamy pojedynczo zamrożone kluski. Nie przerywamy wrzenia i nie mieszamy. Od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię, gotujemy na wolnym ogniu przez 7 minut. Wyławiamy kluski łyżką cedzakową.
PODSMAŻANIE:
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojony na plasterki czosnek. Dodajemy ugotowane kluski i smażymy aż delikatnie zrumienią się od spodu.
SPOSÓB PODANIA:
Układamy kluski na talerzach. Dodajemy rukolę, suszone pomidory, plastry szynki parmeńskiej. Danie posypujemy słonecznikiem i parmezanem. Na koniec układamy listki bazylii.