Przepis

KLUSKI ŚLĄSKIE Z DZIURKĄ Z SUSZONYMI POMIDORAMI, RUKOLĄ, SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I SŁONECZNIKIEM

0 4574

Kluski śląskie z dziurką podaje się zwykle z sosem pieczeniowym i mięsem, ale dzięki kreatywności można nadać im zupełnie nowe oblicze. Połączcie je z wyjątkowymi składnikami, takimi jak suszone pomidory, świeża rukola, plastry szynki parmeńskiej i chrupiący słonecznik, a zyskacie proste i pełnowartościowe danie gotowe w zaledwie 25 minut!

  • Poziom


    łatwy

Składniki

Przygotowanie

  1. KLUSKI ŚLĄSKIE Z DZIURKĄ:

    Kluski śląskie przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Solimy. Wrzucamy pojedynczo zamrożone kluski. Nie przerywamy wrzenia i nie mieszamy. Od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię, gotujemy na wolnym ogniu przez 7 minut. Wyławiamy kluski łyżką cedzakową.

  2. PODSMAŻANIE:

    Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojony na plasterki czosnek. Dodajemy ugotowane kluski i smażymy aż delikatnie zrumienią się od spodu.

  3. SPOSÓB PODANIA:

    Układamy kluski na talerzach. Dodajemy rukolę, suszone pomidory, plastry szynki parmeńskiej. Danie posypujemy słonecznikiem i parmezanem. Na koniec układamy listki bazylii.

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.