KREMOWA ZUPA GRZYBOWA Z PIEROGAMI STAROPOLSKIMI
Co będzie najlepiej smakować z kremową zupą grzybową? Oczywiście jeszcze więcej grzybów, a najlepiej w postaci pysznych, tradycyjnych pierogów staropolskich od Jawo. Gwarantuję, że gdy tylko spróbujecie tego połączenia, to od razu się w nim zakochacie! Aksamitny krem podpasuje niejednemu niejadkowi, a połączenie zupy z podsmażonymi na maśle chrupiącymi pierogami to prosty sposób na pełnowartościowy i sycący posiłek dla całej rodziny. Polecam wypróbować przepis, póki jeszcze możemy cieszyć się świeżymi grzybami w lasach i warzywniakach.
Przygotowanie
ZUPA GRZYBOWA
Cebulę, marchewki i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Myjemy i oczyszczamy grzyby, następnie kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na rozgrzanej oliwie razem z warzywami. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy całość przez 10 minut bez pokrywki. Następnie wlewamy szklankę bulionu, dodajemy suszone grzyby i przyprawy (sól, pieprz, majeranek i gałkę muszkatołową) i smażymy całość jeszcze przez chwilę. Przekładamy składniki do garnka i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Zupę gotujemy pod przykryciem przez 25 minut. Gdy wszystko zmięknie dodajemy śmietankę i miksujemy na gładki krem.
PIEROGI STAROPOLSKIE
Pierogi przygotowujemy według zaleceń producenta. Do osolonego wrzątku wrzucamy pierogi staropolskie i gotujemy 10 minut na wolnym ogniu. W połowie czasu gotowania dobrze jest je lekko przemieszać. Po tym czasie wyławiamy je łyżką cedzakową i odstawiamy aż lekko przestygną. Następnie podsmażamy pierogi na maśle, aż będą chrupiące i przyrumienione.
SPOSÓB PODANIA
Kilka świeżych grzybów kroimy w plastry i podsmażamy na złoty kolor na patelni (na maśle lub oliwie). Zupę krem podajemy z pierogami, udekorowaną grzybami i świeżym koperkiem.
Zapraszam również na mojego Instagrama: https://www.instagram.com/_jawolewdomu/