Przepis

PIEROGI STAROPOLSKIE PODANE Z ZUPĄ DYNIOWĄ Z JABŁKIEM

0 2038

Dynia jest jednym z tych warzyw, które dają szereg kulinarnych możliwości. Można przygotować ją w wersji na słodko i na słono. Pumpkin spice latte, korzenne ciasto, wytrawne dyniowe placuszki, czy gnocchi to już klasyki, których nie może zabraknąć w jesiennym jadłospisie. Do tej listy zdecydowanie warto dołączyć kremową, aromatyczną zupę dyniową z dodatkiem podsmażanych pierogów z kaszą i grzybami leśnymi.

  • Gotowanie


    50 min
  • Poziom


    łatwy
  • Porcje


    4-6

Składniki

  • Dodatkowo:

Przygotowanie

  1. ZUPA DYNIOWA:

    Do garnka wlewamy olej i dodajemy poszatkowaną szalotkę, czosnek i por. Podsmażamy z odrobiną soli, aż warzywa się zrumienią . Obieramy pietruszkę i kroimy w dużą kostkę, dodajemy do garnka i chwilę razem podsmażamy. Dynię dokładnie myjemy (odmiana hokkaido nie wymaga obierania). Przekrawamy na pół i wydrążamy ze środka pestki. Kroimy w dużą kostkę i dodajemy do garnka. Mieszamy i nadal podsmażamy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i również wrzucamy do garnka. Dokładnie mieszamy i podsmażamy jeszcze 5 minut. Dolewamy bulion, dodajemy przyprawy (sól, pieprz, wędzony czosnek, sok z cytryny i paprykę ) i gotujemy około 20 - 25 minut, aż warzywa zaczną się rozpadać. Ściągamy zupę z ognia, dolewamy śmietankę i miksujemy na gładki krem (jeśli zupa jest zbyt gęsta, możemy dolać wrzątek do uzyskania odpowiedniej konsystencji). Zupę próbujemy i, w razie potrzeby, doprawiamy solą i pieprzem.

  2. PIEROGI STAROPOLSKIE:

    Pierogi staropolskie przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy pojedynczo zamrożone pierogi. Gotujemy 10 minut na wolnym ogniu, a po ugotowaniu pierogi wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Przekładamy ugotowane pierogi na patelnię i podsmażamy na niedużym ogniu z obu stron.

  3. DYNIOWE MISECZKI:

    Dynie dokładnie myjemy. Ścinamy najpierw niewielki kawałek dolnej części (tak by dynie się nie kołysały), a następnie górną część (ok. 1/3 wysokości). Dynie wydrążamy i dokładnie oczyszczamy z pestek, a następnie skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (w trybie góra - dół). Po 15 minutach dynie wyciągamy z piekarnika i czekamy, aż trochę ostygną.

  4. SPOSÓB PODANIA:

    Upieczone dynie wypełniamy zupą. Wierzch zupy dekorujemy kleksem śmietany, posypujemy szczypiorkiem i pestkami dyni. Podajemy z podsmażonymi pierogami.

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.