PYZY ZIEMNIACZANE OKRASZONE CEBULKĄ I SKWARKAMI PODANE Z SAŁATKĄ COLESLAW
Przygotowanie
PRZYGOTOWANIE SURÓWKI:
Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchewkę ścieramy na najdrobniejszych oczkach. Z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście i drobno ją siekamy. Wszystko przekładamy do dużej miski. Dodajemy pozostałe składniki: sól, pieprz, majonez, jogurt grecki, ocet jabłkowy, sok z cytryny i syrop klonowy. Wszystko dokładnie mieszamy.
PRZYGOTOWANIE PYZ ZIEMNIACZANYCH :
Pyzy ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do wrzątku wrzucamy zamrożone pyzy i gotujemy 7 minut od momentu wypłynięcia. Wyławiamy łyżką cedzakową. W międzyczasie na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek, do momentu aż się zarumieni a tłuszcz się całkiem wytopi. Dodajemy pokrojoną w grube pióra cebulę i nadal podsmażamy aż się zeszkli.
PODANIE:
Cebulę z boczkiem wykładamy na talerze, na nią pyzy ziemniaczane i całość posypujemy posiekaną natką pietruszki. Danie podajemy razem z wcześniej przygotowaną surówką Coleslaw.