Przepis

PYZY ZIEMNIACZANE ZE STEKAMI Z KALAFIORA

0 1662

Coś nam mówi, że dzięki temu przepisowi pokochacie kalafiora. Steki są w środku idealnie miękkie, a na zewnątrz lekko chrupiące. Do tego pyzy ziemniaczane podsmażone z pomidorkami koktajlowymi i pyszny bezglutenowy obiad gotowy!

  • Gotowanie


    40 min
  • Poziom


    łatwy
  • Porcje


    4

Składniki

Przygotowanie

  1. STEKI Z KALAFIORA:

    Kalafiora myjemy, osuszamy i kroimy w grube plastry. Do miseczki wlewamy olej i sos sojowy. Dosypujemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Następnie na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce układamy gałązki lubczyku, na nich plastry kalafiora i nacieramy je marynatą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni (góra-dół) około 30 minut.

  2. PYZY ZIEMNIACZANE:

    Pyzy ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone pyzy. Gotujemy 7 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Każdą z pyz kroimy na 4 części. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę z odrobiną soli. Dodajemy pyzy ziemniaczane, a następnie połówki pomidorków koktajlowych. Smażymy wszytko kilka minut. Na koniec dodajemy listki bazylii.

  3. PODANIE:

    Plastry kalafiora podajemy z podsmażonymi pyzami i świeżymi listkami bazylii.

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.