SAŁATKA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I Z USZKAMI Z PIECZARKAMI
Przygotowanie
USZKA
Do osolonej wrzącej wody wrzucamy zamrożone uszka z pieczarkami Jawo i gotujemy na niedużym ogniu 12 minut. Odcedzamy i dodajemy 1 łyżkę oliwy z oliwek.
JAJKA
W rondelku zagotowujemy litr wody dodajemy 2 łyżki octu. Gdy woda zacznie wrzeć, mieszamy energicznie tworząc wir i wbijamy jajko. Gotujemy 2,5 minuty. Wyławiamy jajko łyżką cedzakową.
SAŁATKA
Rukolę myjemy, osuszamy i wykładamy na talerze, dodajemy uszka z pieczarkami, kawałki wędzonego łososia i kukurydzę. Na wierzch układamy jajko, posypujemy czarnym sezamem i posiekanym szczypiorkiem.
SOS
Bardzo dokładnie mieszamy jogurt grecki, majonez, sól, pieprz, zioła, oliwę z oliwek. Polewamy sałatkę sosem.