Blog

JAK PRZYGOTOWAĆ RÓŻANE PROSSECCO?

Kieliszek chłodnego prossecco z różanym syropem i płatkami dzikiej róży doskonale sprawdzi się podczas wakacyjnych przyjęć i długich letnich wieczorów. Jego przygotowanie jest naprawdę proste! Wystarczy, że przygotujecie wcześniej domowy syrop różany, a następnie dodacie kilka kropel do prossecco. Zachwyt gości gwarantowany!

  • butelka Prossecco DOC
  • 200 ml wody
  • 400 g cukru
  • 3 łyżki wody różanej
  • płatki dzikiej róży do dekoracji

PŁATKI DZIKIEJ RÓŻY:

Płatki dzikiej róży zbieramy w czasie suchej pogody z dala od dróg i zanieczyszczeń. Po przyniesieniu do domu, płatki róży wykładamy na ręcznik papierowy na około 2 godziny, tak by uciekły z nich robaczki.

SYROP CUKROWY:

Cukier gotujemy z wodą i wodą różaną aż uzyskamy gęsty syrop. Dodajemy kilka płatków róży. Syrop studzimy i zlewamy do szczelnego pojemnika.

SPOSÓB PODANIA:

Prosecco mocno chłodzimy, a następnie rozlewamy do kieliszków i dodajemy kilka kropel syropu. Delikatnie mieszamy i posypujemy płatkami róż.

WERSJĘ BEZALKOHOLOWĄ

Przygotowujemy dokładnie tak samo, tylko zamiast Prossecco DOC używamy wody gazowanej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *