JAK PRZYGOTOWAĆ RÓŻANE PROSSECCO?
Kieliszek chłodnego prossecco z różanym syropem i płatkami dzikiej róży doskonale sprawdzi się podczas wakacyjnych przyjęć i długich letnich wieczorów. Jego przygotowanie jest naprawdę proste! Wystarczy, że przygotujecie wcześniej domowy syrop różany, a następnie dodacie kilka kropel do prossecco. Zachwyt gości gwarantowany!

- butelka Prossecco DOC
- 200 ml wody
- 400 g cukru
- 3 łyżki wody różanej
- płatki dzikiej róży do dekoracji
PŁATKI DZIKIEJ RÓŻY:
Płatki dzikiej róży zbieramy w czasie suchej pogody z dala od dróg i zanieczyszczeń. Po przyniesieniu do domu, płatki róży wykładamy na ręcznik papierowy na około 2 godziny, tak by uciekły z nich robaczki.
SYROP CUKROWY:
Cukier gotujemy z wodą i wodą różaną aż uzyskamy gęsty syrop. Dodajemy kilka płatków róży. Syrop studzimy i zlewamy do szczelnego pojemnika.
SPOSÓB PODANIA:
Prosecco mocno chłodzimy, a następnie rozlewamy do kieliszków i dodajemy kilka kropel syropu. Delikatnie mieszamy i posypujemy płatkami róż.
WERSJĘ BEZALKOHOLOWĄ
Przygotowujemy dokładnie tak samo, tylko zamiast Prossecco DOC używamy wody gazowanej.
Dodaj komentarz