CHŁODNIK Z GROSZKIEM I MIĘTĄ Z PIEROGAMI STAROPOLSKIM
Dni stają się coraz dłuższe, temperatury rosną, a warzywniaki obfitują w coraz większą ilość zielonych pyszności. Co tu dużo mówić – lato rozkręca nam się na dobre! A wierzcie, nic tak znakomicie nie zaspokaja apetytu w czerwcowe popołudnia, jak ten orzeźwiający chłodnik z groszku i mięty. Dodatek awokado i jogurtu roślinnego sprawia, że konsystencja chłodnika staje się rozkosznie kremowa i aksamitna. Tuż przed podaniem zanurzamy w nim jeszcze pierogi nadziane kaszą i grzybami, dzięki temu danie jest bardziej treściwe i syci na długo.
Przygotowanie
CHŁODNIK:
W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę oraz czosnek. Dolewamy bulion i dodajemy groszek. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut na średnim ogniu. Zdejmujemy garnek z ognia i pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie dodajemy listki mięty, jogurt, awokado i sok z limonki. Całość miksujemy w blenderze na gładki krem.
PIEROGI STAROPOLSKIE:
Pierogi staropolskie przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy pojedynczo zamrożone pierogi. Gotujemy na wolnym ogniu 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy pierogi łyżką cedzakową.
PODANIE:
Zimny krem nalewamy do misek, dodajemy pierogi, obsypujemy sezamem i szybko zjadamy, ciesząc się z pierwszych upalnych dni.