Przepis

KLUSKI ŚLĄSKIE Z DOMOWYM PESTO Z BAZYLII I MIGDAŁÓW

0 2414

Domowe pesto można utrzeć niemal ze wszystkich liści i natek – z natki pietruszki, z rukoli czy jarmużu, ale to właśnie klasyczne pesto z bazylii podbiło serca smakoszy od Adriatyku, aż po Bałtyk. Zajadają się nim zarówno studenci, którym słoik wystarcza na tydzień, jak i ambitne panie domu, które ucierają zieloną pastę z bazylii wyhodowanej w swoim ogródku. Składniki pesto wystarczy utrzeć ze sobą na gładką pastę i wymieszać z jeszcze ciepłymi kluskami. Jeszcze szczypta parmezanu i obiad gotowy!

  • Gotowanie


    25 min
  • Poziom


    łatwy
  • Porcje


    2-3

Składniki

Przygotowanie

  1. PESTO:

    Pesto możemy tradycyjnie utrzeć w moździerzu lub zmiksować w malakserze. Do pojemnika dajemy migdały, czosnek, ser, bazylię, oliwę z oliwek, sól i pieprz, a następnie miksujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli robimy pesto w moździerzu, zaczynamy rozcieranie od najtwardszych składników.

  2. KLUSKI ŚLĄSKIE Z DZIURKĄ:

    Kluski śląskie przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone kluski. Nie przerywamy wrzenia i nie mieszamy. Od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię gotujemy 7 minut na wolnym ogniu. Wyławiamy łyżką cedzakową.

  3. PODANIE:

    Do ugotowanych klusek dodajemy wcześniej przygotowane pesto i dokładnie mieszamy, tak by kluski były dokładnie pokryte bazyliowym sosem. Danie wykładamy na talerze, posypujemy serem i listkami bazylii.

  4. Do tego przepisu zostały użyte kluski śląskie z dziurką Jawo:

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.