KLUSKI ŚLĄSKIE Z DOMOWYM PESTO Z BAZYLII I MIGDAŁÓW
Domowe pesto można utrzeć niemal ze wszystkich liści i natek – z natki pietruszki, z rukoli czy jarmużu, ale to właśnie klasyczne pesto z bazylii podbiło serca smakoszy od Adriatyku, aż po Bałtyk. Zajadają się nim zarówno studenci, którym słoik wystarcza na tydzień, jak i ambitne panie domu, które ucierają zieloną pastę z bazylii wyhodowanej w swoim ogródku. Składniki pesto wystarczy utrzeć ze sobą na gładką pastę i wymieszać z jeszcze ciepłymi kluskami. Jeszcze szczypta parmezanu i obiad gotowy!
Przygotowanie
PESTO:
Pesto możemy tradycyjnie utrzeć w moździerzu lub zmiksować w malakserze. Do pojemnika dajemy migdały, czosnek, ser, bazylię, oliwę z oliwek, sól i pieprz, a następnie miksujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli robimy pesto w moździerzu, zaczynamy rozcieranie od najtwardszych składników.
KLUSKI ŚLĄSKIE Z DZIURKĄ:
Kluski śląskie przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone kluski. Nie przerywamy wrzenia i nie mieszamy. Od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię gotujemy 7 minut na wolnym ogniu. Wyławiamy łyżką cedzakową.
PODANIE:
Do ugotowanych klusek dodajemy wcześniej przygotowane pesto i dokładnie mieszamy, tak by kluski były dokładnie pokryte bazyliowym sosem. Danie wykładamy na talerze, posypujemy serem i listkami bazylii.
Do tego przepisu zostały użyte kluski śląskie z dziurką Jawo: