Blog

PIEROGI STAROPOLSKIE Z ZIOŁAMI I KAPUSTĄ KISZONĄ

Odkąd pamiętam jestem wielką fanką pierogów! Ruskie, z mięsem, pierogi na słodko – uwielbiam je wszystkie. Postanowiłam rozpocząć październik od szybkiego przepisu, w którym wykorzystałam przepyszne pierogi staropolskie od Jawo. Ich niezwykły, grzybowy aromat podkreśliłam świeżymi ziołami, a na koniec dodałam doskonale znaną surówkę z kiszonej kapusty i jabłka. Serdecznie zapraszam i życzę smacznego!

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie pierogów staropolskich Jawo
  • 1 łyżka soli
  • garść ulubionych ziół: tymianek, oregano, rozmaryn, szałwia
  • 2-3 łyżki oleju
  • około 250 g kapusty kiszonej
  • 1/2 pęczka natki pietruszki 
  • 1/4 jabłka 
  • 1/2 marchewki
  • 1 łyżka oleju

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 

PIEROGI:

Pierogi przygotowujemy według zaleceń producenta. Do osolonego wrzątku wrzucamy pierogi staropolskie i gotujemy 10 minut na wolnym ogniu. Wyławiamy łyżką cedzakową i odstawiamy. 

Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy ulubione zioła – na przykład oregano, szałwię, rozmaryn, tymianek. Podsmażamy chwilę i dodajemy ugotowane pierogi. Smażymy z obu stron, aż się ładnie zrumienią. 

SURÓWKA Z KAPUSTY KISZONEJ:

Kapustę kiszoną przekładamy do miski. Siekamy natkę pietruszki i dodajemy do kapusty. Ścieramy na tarce 1/4 jabłka i 1/2 marchewki i dodajemy do miski. Polewamy oliwą i dokładnie mieszamy. 

SPOSÓB PODANIA:

Pierogi podajemy na gorąco z przysmażonymi ziołami oraz surówką z kapusty kiszonej. 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *