Blog

STAROPOLSKIE PIEROGI Z KAPUSTĄ KISZONĄ

Odkąd pamiętam jestem wielką fanką pierogów! Ruskie, z mięsem, pierogi na słodko, pierogi staropolskie z kapustą – uwielbiam je wszystkie. Dlatego też postanowiłam rozpocząć październik od szybkiego przepisu, w którym wykorzystałam przepyszne pierogi staropolskie od Jawo. Ich niezwykły, grzybowy aromat podkreśliłam świeżymi ziołami, a na koniec dodałam doskonale znaną surówkę z kiszonej kapusty i jabłka. Serdecznie zapraszam i życzę smacznego!

Staropolskie – czyli jakie?

Pierogi staropolskie to odmiana pierogów, które nie wszyscy znają. A szkoda, bo w ich wnętrzu kryje się sycące połączenie kaszy jęczmiennej i ziemniaków. To doskonałe odzwierciedlenie staropolskiej kuchni, słynącej z prostych, ale niezwykle smakowitych i pożywnych składników. Koniecznie spróbujcie!

PRZEPIS:

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie pierogów staropolskich Jawo
  • 1 łyżka soli
  • garść ulubionych ziół: tymianek, oregano, rozmaryn, szałwia
  • 2-3 łyżki oleju
  • około 250 g kapusty kiszonej
  • 1/2 pęczka natki pietruszki 
  • 1/4 jabłka 
  • 1/2 marchewki
  • 1 łyżka oleju

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 

PIEROGI STAROPOLSKIE:

Pierogi staropolskie przygotowujemy według zaleceń producenta. Do osolonego wrzątku wrzucamy pierogi staropolskie i gotujemy 10 minut na wolnym ogniu. Wyławiamy łyżką cedzakową i odstawiamy. 

Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy ulubione zioła – na przykład oregano, szałwię, rozmaryn, tymianek. Następnie podsmażamy chwilę i dodajemy ugotowane pierogi. Tuż po tym smażymy z obu stron, aż się ładnie zrumienią. 

SURÓWKA Z KAPUSTY KISZONEJ:

Kapustę kiszoną przekładamy do miski. Siekamy natkę pietruszki i dodajemy do kapusty. Ścieramy na tarce 1/4 jabłka i 1/2 marchewki i dodajemy do miski. Następnie polewamy oliwą i dokładnie mieszamy. 

SPOSÓB PODANIA:

Pierogi podajemy na gorąco z przysmażonymi ziołami oraz surówką z kapusty kiszonej. 

Jeśli szukacie więcej inspiracji na szybki obiad, koniecznie zajrzyjcie tutaj
Zapraszam również do odwiedzenia mojego Instagrama

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *