STAROPOLSKIE PIEROGI Z KAPUSTĄ KISZONĄ
Odkąd pamiętam jestem wielką fanką pierogów! Ruskie, z mięsem, pierogi na słodko, pierogi staropolskie z kapustą – uwielbiam je wszystkie. Dlatego też postanowiłam rozpocząć październik od szybkiego przepisu, w którym wykorzystałam przepyszne pierogi staropolskie od Jawo. Ich niezwykły, grzybowy aromat podkreśliłam świeżymi ziołami, a na koniec dodałam doskonale znaną surówkę z kiszonej kapusty i jabłka. Serdecznie zapraszam i życzę smacznego!
Staropolskie – czyli jakie?
Pierogi staropolskie to odmiana pierogów, które nie wszyscy znają. A szkoda, bo w ich wnętrzu kryje się sycące połączenie kaszy jęczmiennej i ziemniaków. To doskonałe odzwierciedlenie staropolskiej kuchni, słynącej z prostych, ale niezwykle smakowitych i pożywnych składników. Koniecznie spróbujcie!
PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie pierogów staropolskich Jawo
- 1 łyżka soli
- garść ulubionych ziół: tymianek, oregano, rozmaryn, szałwia
- 2-3 łyżki oleju
- około 250 g kapusty kiszonej
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/4 jabłka
- 1/2 marchewki
- 1 łyżka oleju
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
PIEROGI STAROPOLSKIE:
Pierogi staropolskie przygotowujemy według zaleceń producenta. Do osolonego wrzątku wrzucamy pierogi staropolskie i gotujemy 10 minut na wolnym ogniu. Wyławiamy łyżką cedzakową i odstawiamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy ulubione zioła – na przykład oregano, szałwię, rozmaryn, tymianek. Następnie podsmażamy chwilę i dodajemy ugotowane pierogi. Tuż po tym smażymy z obu stron, aż się ładnie zrumienią.
SURÓWKA Z KAPUSTY KISZONEJ:
Kapustę kiszoną przekładamy do miski. Siekamy natkę pietruszki i dodajemy do kapusty. Ścieramy na tarce 1/4 jabłka i 1/2 marchewki i dodajemy do miski. Następnie polewamy oliwą i dokładnie mieszamy.
SPOSÓB PODANIA:
Pierogi podajemy na gorąco z przysmażonymi ziołami oraz surówką z kapusty kiszonej.
Jeśli szukacie więcej inspiracji na szybki obiad, koniecznie zajrzyjcie tutaj
Zapraszam również do odwiedzenia mojego Instagrama
Dodaj komentarz